Predstava

TOBIJA, Kazalište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina (4+)

19. rujna 2023
11:00

Opis programa:

utorak, 19. rujna; 11.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 4+; 50 minuta; na bošnjačkom, hrvatskom, srpskom

TOBIJA

Tobija, pas jazavčar nesretan je i nezadovoljan svojim izgledom. Svi mu se rugaju, nitko se s njim ne igra, a on se samo žali na svoje duge uši, tijelo i kratke noge. Florijan, njegov vlasnik, predlaže mu da posjeti zoološki vrt, razgovara sa svim životinjama i pita ih za savjet. Tobija odlazi u zoološki vrt. Sreće Slona, upoznaje Žirafu, Tigra, Rodu, Nilskog Konja, Zeca. Tobija se vraća iz zoološkog vrta i uzbuđen govori Florijanu kako bi trebao izgledati. Polako mu nabraja šta mu je od svake životinje potrebno, a Florijan pravi golemu lutku – čudovište. Kada Tobija vidi kako misli da bi želio izgledati, prepadne se i dolazi do najvažnije zaključka – ne treba se mijenjati. Odlazak u zoološki vrt ipak nije bio uzaludan, naučio je vrlo važnu lekciju.

KAZALIŠTE MLADIH SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA

Godine 1950. u Sarajevu su osnovana dva kazališta za djecu: Pionirsko kazalište i Kazalište lutaka. Godine 1977. ostvaruje se sasvim prirodna simbioza: udružuju se ova dva kazališta i nastaje Kazalište mladih s dvije samostalne scene, Lutkarskom i Dramskom. Od tog trenutka u Kazalištu nastaje repertoarski zaokret i stvarni uspon umjetničkih vrijednosti.

Specifičnost kazališnog izričaja (pokret, ples, pantomima…) i zavidna umjetnička kvaliteta predstava, koje ni u jednom segmentu ne zaostaju za predstavama tzv. „kazališta za odrasle“, omogućili su kazalištu da ostvari brojna, značajna gostovanja diljem Europe, Azije i Afrike.

marketing.pozoristemladih@gmail.com

www.pozoristemladih.ba

Detalji

Autor: Zdenĕk Florian

Redatelj: Mario Drmać

Dramaturg: Nejra Babić

Scenograf: Narda Nikšić

Kostimograf: Narda Nikšić

Glazba: Hamdija Salihbegović, Nedžad Merdžanović

Izvođači: Belma Lizde Kurt, Mario Drmać

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

19. rujna 2023.
11:00

Galerija