Predstava

TAJNI VRT, DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU, Hrvatska (6+)

16. rujna 2024
11:00
Kulturni Centar Travno

Opis programa:

ponedjeljak, 16. rujna; 11.00 sati; dvorana kulturnog centra Travno; 50 minuta; 6+; na hrvatskom

Dvoje djece koje su životni uvjeti učinili nesretnima, apatičnima i nezainteresiranima za sve, zahvaljujući malenom vrtu o kojem se odlučuju brinuti, pronalaze volju za životom i na taj način pomažu odraslima koji ih okružuju da ju i oni ponovno pronađu. Tako ispričana čini se kao jednostavna priča o djeci za djecu, ali u Tajnom vrtu F. H. Burnett ona postaje, posebice ako se ponovno čita u svjetlu suvremenosti, priča koja služi kao ogledni primjer. To je priča koja nosi snažnu poruku: samo osjećajući se dijelom prirode možemo izliječiti svoje slabosti i pronaći sebe.

Odabir kazališta sjena kao kazališnog jezika omogućuje da se prebacimo u vrijeme koje je više imaginarno nego povijesno, uspješnim prikazom mjesta unutar okvira i brzim, gotovo filmskim, ritmom izmjena scena. Četiri glumca, koji su sastavni dio ove ideje kazališta sjena, imaju zadatak voditi nas kroz priču zahvaljujući igri kontinuirane izmjene uloga: naratora, likova, animatora likova sjena. Ali, prije svega, imaju za zadaću svjedočiti nam o neizostavnoj ulozi kazališta u našem društvu.

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU, REPUBLIKA HRVATSKA

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku svoj rad započelo je 1950. godine kao Pionirsko kazalište u kojemu su u predstavama nastupala djeca amateri. Odlukom Općine Osijek kazalište je 1958. dobilo profesionalni status i ime Dječje kazalište „Ognjen Prica“ koje je nosilo sve do 1991. godine. Odlukom Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća grada Osijeka 2006. godine Dječjem kazalištu u Osijeku dano je ime istaknutog osječkog glazbenika Branka Mihaljevića. Tijekom svoje povijesti Kazalište je na svom repertoaru imalo vrijedna djela hrvatskih i svjetskih autora koja su realizirali istaknuti redatelji i likovni umjetnici i to kao lutkarske i dramske predstave, a posebno smo njegovali i rad s djecom. Kazalište je tijekom svoje povijesti sa svojim predstavama gostovalo na svim relevantnim festivalima kako u zemlji tako i inozemstvu, te je za svoja umjetnička dostignuća dobilo brojne nagrade i priznanja.

marketing@djecje-kazaliste.hr

www.djecje-kazaliste.hr

 

Detalji

Autor / Author: Frances Hodgson Burnett

Kazališna prilagodba / Theatrical adaptation: Enrica Carini i Fabrizio Montecchi

Režija / Direction: Fabrizio Montecchi

Likovno oblikovanje i lutke / Art design and puppets: Gabriele Genova

Kostimografija / Costume design: Zdenka Lacina Pitlik

Asistent kostimografkinje / Assistant costume designer: Bruno Osmanagić

Glazba / Music: Ivica Murat

Prijevod kazališne prilagodbe / Translation of the theatrical adaptation: Vedran Grizbaher

Igraju / Cast: Ivana Vukićević, Srđan Kovačević, Tihomir Grljušić, Aleksandra Colnarić

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

16. rujna 2024.
11:00
Kulturni Centar Travno

Galerija