Predstava

ŠAPAT DUŠE, HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U VARAŽDINU, Hrvatska (12+)

17. rujna 2024
20:00
Zagrebački plesni centar

Opis programa:

utorak, 17. rujna; 20.00 sati; Zagrebački plesni centar; 65 minuta; 12+; na hrvatskom

Ovo je priča o ljudima koji su preko noći izgubili svoju suštinu, zakopali je duboko u središte sebe i na nju zaboravili. O ljudima koju su postali ime i broj. Ovo je priča o ljudima čiju su svrhu uništile bombe, maslinasto zeleni zrakoplovi, olovan fijuk metka posred plavetnog neba, kalašnjikov usred dnevnog boravka, metalan miris krvi u spavaćoj sobi i prašina. I postali su Nitko. Ime i broj. Problem ljudskog društva. Nevažan podatak na papiru. Nitko. Ovo je priča o Idrisu, malom dječaku s voljom dovoljno snažnom da raskopa ono što je netko zakopao duboko u središte sebe, da vrati suštinu svakom biću koje je nitko i da nađe slobodu čak i na mjestu gdje ograde rastu iz blata, gdje se prašina jede za doručak i ljudi su nitko. Ime i broj. Nitko.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U VARAŽDINU, REPUBLIKA HRVATSKA

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu djeluje u gradu u kojem je kazališna tradicija vrlo duga: dokumentirano kazališni život u Varaždinu možemo pratiti od 1637. Od tada do 1771. predstave su se kontinuirano izvodile u Isusovačkom kazalištu u gimnaziji, odnosno u okviru isusovačkog kolegija. Prvo javno kazalište Varaždin je dobio 1788.

Godine 1873. podignuta je sadašnja zgrada kazališta prema projektu čuvenog bečkog arhitekta Hermanna Helmera. Prvi hrvatski profesionalni ansambl osnovan je 1898. Od 1898. do 1915. Hrvatsko dramatsko društvo na čelu s poznatim filologom i književnim povjesničarem Ivanom Mičetićem upravlja kazalištem i organizira kazališni život.

Stalno gradsko kazalište osnovano je 1915. kad se uz dramu prikazuju opere i operete.

Po repertoaru i značenju u Hrvatskoj HNK u Varaždinu ima sva obilježja suvremenoga nacionalnog dramskog kazališta. Na repertoaru preteže nacionalna dramatika, osobito praizvedbe hrvatskih pisaca. Stalno su na repertoaru i klasici. Osobitost repertoara je izvođenje klasičnih dijela na kajkavskom narječju. Suvremenost u orijentaciji kazališta vidljiva je i u sklonosti istraživanju scenskog izraza ili tzv. eksperimentalnim predstavama. Raznovrsnosti repertoara, žanrova i estetskih usmjerenja pridonosi i činjenica da kazalište ima tri scene (velika scena i dvije komorne).

umjetnicka-ravnateljica@hnkvz.hr

www.hnkvz.hr

Detalji

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

17. rujna 2024.
20:00
Zagrebački plesni centar

Galerija