Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjiga: DJETINJSTVO KOJE TRAJE – LUTKARENJE, GRAD I MI, monografija Lutkarskog kazališta Mostar, urednik Darko Juka; SUVREMENO LUTKARSTVO I KRITIKA – urednik Igor Tretinjak (za odrasle)

18. rujna 2023
18:00

Opis programa:

ponedjeljak, 18. rujna; Plava dvorana KUC-a Travno; 18.00 sati; za odrasle; na hrvatskom

DJETINJSTVO KOJE TRAJE – LUTKARENJE, GRAD I MI, urednik: Darko Juka

Nakladnik: Lutkarsko kazalište Mostar

U sklopu proslave 70 godina neprekinutoga umjetničkog rada Lutkarskoga kazališta Mostar, objavljena je raskošna kazališna monografija imena ”Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi”. Osmislio ju je i uredio književnik i publicist Darko Juka, a sadržajno nudi lepršav presjek sedam desetljeća dugoga stvaralačkog puta LKM-a i svih mališana koji su rasli uz njegove antologijske predstave.

– Stvorili smo knjižni spomenik jednomu trajanju, jednomu svjetlu koje nije ugaslo unatoč svim iskušenjima kojima je bilo, ili jest, izloženo – rekao je Juka. Ravnatelj Tibor Oreč ističe kako su itekako svjesni svoje velike odgovornosti u društvu i kako ih to zapravo pogoni predano i s nepresušnom ljubavlju raditi svoj posao.

Slavljenička monografija, osim mnoštvom fotografija iz svih razdoblja djelovanja, obiluje i tekstovima regionalno i svjetski priznatih redatelja, scenarista i dramaturga, posvećenih upravo rođendanu Lutkarskoga kazališta Mostar.

SUVREMENO LUTKARSTVO I KRITIKA, glavni urednik Igor Tretinjak

Nakladnik: Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Suvremeno lutkarstvo već desetljećima kontinuirano ruši vlastite granice, šireći se i bogateći. Na tom putu aktivni gledatelji i kritičari predstavljaju nužne sugovornike i završne suautore izvedbenog čina – oko ovih nekoliko karakteristika oblikovana je knjiga Suvremeno lutkarstvo i kritika. U prvom dijelu knjige autori tom izrazu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj i Litvi pristupaju teorijski i povijesno, da bi se u drugom dijelu okrenuli kritici i kritičaru. Kako ne bi ostala tek na teorijskim idejama, knjigu zaokružuju primjeri kritika nastalih na radionicama u sklopu projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“. Rezultat projekta je i ova knjiga koja predstavlja mogući temelj za daljnje dijaloge i preplitanja suvremenog lutkarskog izraza i teorije, odnosno kritike.

                                                                                                              urednik Igor Tretinjak

Detalji

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

18. rujna 2023.
18:00

Galerija