Predstava

PALČICA, Kazalište lutaka Ljubljana, Republika Slovenija (3+)

18. rujna 2023
17:00

Opis programa:

ponedjeljak, 18. rujna; 17.00 i 18.30 sati; Kulturni centar Travno; 3+; 35 minuta; na slovenskom

PALČICA

Priča govori o djevojčici veličine palca koja raste iz sjemenke i prolazi kroz razne životne kušnje. Prvo je otme žaba krastača kako bi bila buduća žena njenog sina. Kada pobjegne uz leptirovu pomoć, odnese je buba koja zbog vršnjaka ubrzo odbaci Palčicu. Pred zimu Palčica se skloni kod miša, gdje u zamjenu za gostoprimstvo čisti i čisti. U tunelu koji vodi od mišje rupe do krtičinog doma zapela je od hladnoće obamrla lastavica za koju misle da je mrtva, no Palčica se sažali nad njom i preuzme brigu o njoj, ugrije je kako bi lastavica odletjela u proljeće. U međuvremenu, miš obeća Palčicu za ženu susjedu krtici, a Palčica ga ne odbija jer osjeća dužnost i zahvalnost prema mišu koji ju je udomio kad joj je bilo teško. Ali to znači živjeti u mraku, pod zemljom. Dok posljednji put izlazi iznad površine da se oprosti od svjetla i ptičjeg pjeva, proleti lasta i u istom trenutku Palčica odluči otputovati s njom. Lete u južne krajeve, gdje je lastavica odloži u cvjetno polje, gdje ima stvorenja poput nje. Kralj cvijeća se zaljubljuje u nju. Palčica dobiva krila, udaje se za kralja cvijeća i dobiva ime.

Andersenovu Palčicu možemo čitati kao priču o odrastanju ili kao priču o djevojčici koja se na kraju sama odluči. Ona slijedi svoje srce i za to biva nagrađena. Doživite transformaciju. Ciklus završava da bi mogao započeti novi. Okončanje nečega što je izgubljeno zahtijeva hrabrost, slušanje sebe ili slijeđenje srca.

KAZALIŠTE LUTAKA LJUBLJANA, REPUBLIKA SLOVENIJA

Kazalište lutaka Ljubljana glavno je slovensko lutkarsko kazalište u kojem se izvode lutkarske i dramske predstave za djecu, mlade i odrasle. Glavna su ciljana publika tog kazališta djeca i mladi. Ta je javna ustanova osnovana 1948. (kao Gradsko kazalište lutaka), a od 1984. smještena je u Mestnom domu na Krekovu trgu. U svojem se radu kazalište oslanja na stogodišnju tradiciju slovenskog lutkarstva. Nakon osnivanja Muzeja lutkarstva u Ljubljanskom dvorcu, Kazalište lutaka Ljubljana službeno je postalo skrbnikom te dragocjene stoljetne baštine. Kazalište ima pet lokacija kojima se redovito služi i nekoliko manjih lokacija na kojima se predstave održavaju povremeno. Na tim lokacijama koje mogu ugostiti približno tisuću osoba kazalište održava petnaest premijera godišnje, a posjeti ga oko 110 000 posjetitelja. Kazalište lutaka Ljubljana posebnu pažnju posvećuje svim dimenzijama kulturnog i umjetničkog obrazovanja, a na nacionalnoj razini surađuje u pothvatima kojima se nastoji ojačati standarde i sustavno uključiti kvalitetni kulturni sadržaj u programe obrazovnih ustanova.

info@lgl.si

www.lgl.si

Detalji

Autor: H. C. Andersen

Adaptacija i režija: Maja Kunšič

Dramaturgija: Tajda Lipicer

Likovnost i scenografija: Zala Kalan

Glazba: Zvezdana Novaković

Kostimografija: Tina Kolenik

Igra: Maja Kunšič

Fotografije: Jaka Varmuz

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

18. rujna 2023.
17:00

Galerija