Predstava

METAMORFOZE, Kazalište mladih Novi Sad, Republika Srbija (za odrasle)

18. rujna 2023
20:00

Opis programa:

ponedjeljak, 18. rujna; 20.00 sati; Zagrebačko kazalište lutaka; 15+; 45 minuta; na srpskom

METAMORFOZE

Mit o Medeji i Jasonu priča nam priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi koja se zbog ljudske slabosti pretvori u zastrašujuću mržnju iza koje ostaje pustoš. Publika će vidjeti na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna iznevjerena očekivanja.

Medeja je bila čarobnica, kći Helijeva sina Ejeta i okeanide Idije. Kao njezina majka poslije se spominje boginja Hekata. Jason je bio sin Eolova potomka Ezona, kojeg je s prijestolja zbacio njegov brat Pelija. Da bi spriječio Jasona da ponovno preuzme prijestolje, Pelija ga pošalje u nemoguću misiju, da iz Kolhide u Jolk vrati runo krilatoga zlatorunog ovna.

U tom nemogućem zadatku pomogla mu je Medeja svojim moćima, nakon što joj je Eros u srcu razbudio osjećaje koje nikada pre nije doživjela i kojima se nije mogla oduprijeti. Budući da je Jason, na zaprepaštenje svih, uspio obaviti zadatke koji su mu povjereni, odlazi u goru preuzeti zasluženu nagradu.

U predstavi se ne prikazuju svi događaji iz mita, a za tekstualni dio predstave uzeti su stihovi iz Epa o Argonautima (Putovanje Argonauta autora Apolonija s Rodosa) i stihovi iz Euripidove tragedije Medeja.

KAZALIŠTE MLADIH NOVI SAD, REPUBLIKA SRBIJA

Kazalište mladih osnovano je 1932. godine kao Lutkarsko kazalište, pri Sokolskom društvu u Novom Sadu. Pod imenom Vojvođansko kazalište lutaka počelo je raditi odmah po završetku II. svjetskog rata. Uslijedila je promjena imena u Gradsko kazalište lutaka, zatim Kazalište lutaka, a 1968. dobilo je današnji naziv. Večernja, poslije Dramska scena, počinje funkcionirati 1991. godine. Otada u Kazalištu mladih funkcioniraju dvije scene: Scena za djecu i Dramska scena, a predstave se igraju u Velikoj i Maloj dvorani. Tijekom devet desetljeća postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20 000 predstava, a vidjelo ih je gotovo tri milijuna gledatelja. Za svoj rad Kazalište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, kako na domaćim, vojvođanskim i republičkim, tako i međunarodnim smotrama i natjecanjima.

pozoristemladih@gmail.com 

www.pozotistemladih.co.rs

Detalji

Autor i redatelj: Saša Latinović 

Scenografi: Milica Grbić Komazec, Saša Latinović 

Kostimograf : Milica Grbić Komazec 

Igraju: Neda Danilović, Marija Radovanov, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković, Saša Latinović 

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

18. rujna 2023.
20:00

Galerija