Predstava

KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU, Gradsko kazalište lutaka Split, Republika Hrvatska (5+) – OTKAZANO!

20. rujna 2023
11:00

Opis programa:

srijeda, 20. rujna; 11.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 5+; 45 minuta; hrvatski

KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU – OTKAZANO!

Postavljanje bilo koje bajke iz najpoznatije zbirke hrvatske književne baštine za djecu, Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić, velik je izazov za svako kazalište i svakoga kazališnog umjetnika. Takvog su se izazova prihvatili Ivana Vuković, autorica novog teksta nastalog prema motivima bajke Regoč te glumac i lutkarski redatelj Branimir Rakić koji je ovom predstavom diplomirao pri Studiju lutkarske režije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović.

Dječak Ljiljo, vila Kosjenka i div Regoč glavni su protagonisti ove priče u kojoj je razornoj sili nesloge i razjedinjenosti suprotstavljena graditeljska snaga zajedništva i pravog prijateljstva kojoj ne smetaju postavljene granice, različitosti, nečija veličina, a ni drugačiji način razmišljanja.

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT, REPUBLIKA HRVATSKA

Prva premijera prvoga profesionalnog hrvatskog lutkarskog kazališta bila je adaptacija suvremene ruske pripovijesti Zaleđeni brežuljak, 2. kolovoza 1945. godine.

Od utemeljenja do danas, GKL Split održava kontinuitet repertoarne politike koja se temelji na postavljanju domaće i svjetske literarne baštine, te promociji  hrvatskog i svjetskog recentnoga dramskog stvaralaštva za djecu.

Svojim produkcijama GKL Split propituje svijet u kojem djeca danas žive i s pozornice nastoji uspostaviti komunikaciju sa svakim djetetom u gledalištu.

GKL Split svake godine producira tri do četiri premijere lutkarskog kazališta i kazališta za djecu u dobi od 3 do 10 godina, a svake je sezone na programu i desetak repriznih naslova. Više od 300 izvedbi na godinu gleda gotovo 40 000 djece. Godine 2008. splitski lutkari predstavili su svoje i hrvatsko kazalište za djecu u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Meksiku, Iranu, Egiptu, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji. U svom posjedu Gradsko kazalište lutaka ima veliku zbirku strukovnih priznanja i nagrada koje je dobilo na brojnim inozemnim i domaćim festivalima.

Gradsko kazalište lutaka Split usmjereno je na promoviranje domaćega dramskog stvaralaštva za djecu i organizator je Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić. Osim hrvatskih autora, postavlja i svjetske klasike u dramskoj i lutkarskoj formi te predstave za odrasle koje se bave izazovima odgoja i odrastanja djece i mladih.

prodaja@gkl-split.hr

www.gkl-split.hr

Detalji

Autor teksta prema motivima Regoč Ivane Brlić Mažuranić: Ivana Vuković  

Dramaturgija: Ivana Vuković, Branimir Rakić  

Režija i prilagodba teksta: Branimir Rakić  

Kreatorica lutaka, kostima i scenografije: Danira Matošić  

Skladatelj: Matija Antolić  

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki  

Oblikovatelj tona: Franko Perić 

Igraju: Sanja Vidan, Stipe Gugić, Ivan Medić, Alin Antunović, Milena Blažanović, Milana Buzolić, Justina Vojaković-Fingler  

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

20. rujna 2023.
11:00

Galerija