Predstava

IZAZIVAČ RATOVA, KAZALIŠTE LUTAKA DAFA, Češka (za odrasle)

14. rujna 2024
20:00
Kulturno Informativni Centar

Opis programa:

subota, 14. rujna; 20.00 sati; Kulturno informativni centar; 50 minuta; za odrasle; s napisima na engleskom

Zasnovana na istinitoj priči palestinskog umjetnika Karima Shaheena, predstava Izazivač ratova predstavlja putovanje u Karimove snove i deluzije. Mizanscenom, koja funkcionira kao rezonantna komora, publiku se uvodi u Karimovu perspektivu od samog početka predstave. Izazivač ratova multidisciplinarna je kazališna predstava koja spaja vizualnu umjetnost i nove medije s dokumentarnim kazalištem i teatrom objekta. Nakon života u izgnanstvu, Karim je na raskrsnici, a sama predstava odražava njegova slomljena ratna sjećanja. Nakon što je njegov prijatelj izgubio ruku u Zaljevskom ratu, mladog Karima, čiji su život oblikovala tri rata, počele su zanimati priče na velikom platnu, osobito znanstveno-fantastični filmovi. U raznim zemljama u koje je stigao kao izbjeglica izbili su ratovi. Je li on Izazivač ratova?

 

KAZALIŠTE LUTAKA DAFA, PRAG, ČEŠKA REPUBLIKA

Kazalište lutaka Dafa osnovano je 2009. godine s ciljem promicanja i očuvanja lutkarske umjetnosti. Godine 2015. dvojica diplomiranih umjetnika s prestižne Akademije scenskih umjetnosti (DAMU) osnovala su Kazalište lutaka Dafa sa sjedištem u Pragu. U Kazalištu lutaka Dafa toplina nije samo riječ – to je sama suština njihova identiteta. Ukorijenjeno u arapskoj riječi dafa, odnosno toplina, njihovo kazalište temelji se na načelima uključivosti, gostoprimstva i transformativne moći veza među ljudima. Vjeruju da umjetnost ima izvanrednu sposobnost unošenja topline u srca ljudi, u kojima njeguje osjećaj doma, pripadnosti i zajedničke ljudskosti.

Kazalište lutaka Dafa djeluje kao dinamičan laboratorij za teatar objekta i fizički teatar, gostujuće kazalište, mjesto očuvanja kulture i platforma za dijeljenje znanja.

Istražuju sve mogućnosti teatra objekta u izražavanju, inovacijama i komunikaciji te njegov potencijal za rušenje stereotipa, nadilaženje granica i poticanje smislenog dijaloga.

dafapuppettheater@gmail.com

www.dafatheater.com

Detalji

Predstava nastala u suradnji: Kazalište lutaka Dafa, Češka, Alfred ve Dvore, Češka, Moment Theatre, Slovenija

Režija: Husam Abed

Dramaturgija: Marek Turošik

Umjetnička režija: Astrid Mendez

Scenografija: Katarina Cakova, Astrid Mendez

Koreografija: Ryuji Yamaguchi

Oblikovanje zvuka i svjetla: Matej Vejdelek

Snimanje i montaža: Reka Deak, Dmitri Berzon

Igraju: Husam Abed, Matej Vejdelek

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

14. rujna 2024.
20:00
Kulturno Informativni Centar

Galerija