Program

GDJE SU NESTALE ČARAPICE?, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Republika Hrvatska (za jasličku dob)

21. rujna 2023
11:30

Opis programa:

četvrtak, 21. rujna; 10.00 i 11.30 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; za djecu jasličke dobi; 40 minuta; hrvatski

GDJE SU NESTALE ČARAPICE?

Gradsko kazalište lutaka Rijeka otvorilo je novu kazališnu formu na riječkoj sceni, koja se nakon pandemijskih godina ponovno vraća. Radi se o doživljajnom kazalištu za bebe i najmlađu djecu koja još pužu, koja su tek prohodala i djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete izravno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti. Stvarajući i izvodeći predstavu, bebama se nastoji ponuditi primjereno i upravo za njih rađeno kazalište koje prije svega ruši konvenciju klasičnoga kazališta te poziva na interaktivnost, što je najtočnije i najprimjerenije najmlađima za prvi susret s kazalištem, a nekima i s umjetnošću uopće. Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički i dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom se, dakle, već od najranije dobi senzibilizira najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA RIJEKA

Osnovano je 1960. godine, djeluje kao ustanova u kulturi Grada Rijeke, postavlja i izvodi lutkarske predstave iz domaće i svjetske književne baštine kao i suvremene dramske tekstove za predškolsku i školsku djecu, ali i odrasle. U svoj program uvodi i repertoar za bebe (doživljajno kazalište), storytelling teatar te održava edukativne i umjetničke lutkarske radionice. Okreće se otvaranju lutkarstva drugim medijima, pokrenulo je natječaj za mlade autore te različitim suradnjama podupire mlade lutkare. Kazalište i njegovi djelatnici i suradnici za svoj umjetnički rad primili su više od 170 strukovnih nagrada te nagrada publike. Gostovali su po cijeloj Europi, u Meksiku, Japanu, Iranu, Kini, Turskoj, itd. Zaslugom djelatnika GKL-a, 2004. grad Rijeka vrlo je uspješno organizirao Svjetski kongres i festival UNIMA-e.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka od 1996. organizator je međunarodne manifestacije Revije lutkarskih kazališta, lutkarskog festivala koji jednom na godinu u Rijeci okuplja ponajbolje domaće i inozemne lutkarske predstave uz bogat popratni umjetnički i edukativni program, a kao jedan od organizatora i programatora sudjeluje i u festivalu Tobogan, pokrenutom u okviru EPK programa.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka jedan je od glavnih nositelja programskog pravca Dječja kuća koji se provodio u okviru projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, a i danas djeluje kao jedan od programskih partnera u prostoru Dječje kuće.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka član je svjetskih udruženja ASSITEJ i UNIMA, Europske mreže izvedbenih umjetnosti za rane godine – Small Size te regionalne mreže Od malih nogu.

gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr

www.gkl-rijeka.hr

Detalji

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

21. rujna 2023.
11:30

Galerija