Promocija knjiga

Detalji:

  • Alois Tomanek, VRSTE LUTAKA
  • Teodora Vigato, Vedrana Valčić, POETSKI PUTEVI ZADARSKOG LUTKARSTVA
  • Zdenka Đerđ, DRAMATURGIJA LUTKARSKOGA KAZALIŠTA

AloisTománek VRSTE LUTAKA/FORMS OF PUPPETS (Nakladnici/Publishers: Hrvatski centar UNIMA/The Croatian UNIMA Centre, Matica hrvatska - ogranak Osijek/Matica hrvatska - Osijek branch, Umjetnička akademija u Osijeku/ Osijek Academyof Arts) Vrste lutaka sveobuhvatno je djelo u kojem vrsni češki scenograf i kazališni tehnolog AloisTománekpokazuje u kakvim se sve oblicima, prilikama, utjelovljenjima javlja lutka, daje pregled lutkarskih tehnika, vrsta lutaka i njihova scenskog prostora, s nizom crteža, nacrta i konkretnih uputa, a sve temelji na vlastitom dugogodišnjem iskustvu kao i na stručnoj literaturi i radovima svojih kolega. Knjiga je namijenjena prvenstveno lutkarskim tehnolozima i studentima lutkarskog oblikovanja, ali također učenicima srednjih škola za primijenjenu umjetnost, lutkarima amaterima i, dakako, lutkarskim redateljima, glumcima lutkarima i studentima lutkarstva, koji će dobiti dublji uvid u sredstvo svoga izražavanja na sceni. Knjiga (a osobito poglavlje Lutka i glumac) može se preporučiti i svim teatrolozima, kazališnim kritičarima i svima koji o lutkarstvu imalo razmišljaju ili pišu. Knjigu će predstaviti predsjednica Hrvatskoga centra UNIMA Jasminka Mesarić i teatrologinja Nina Malíková, redaktorica hrvatskog izdanja.

Teodora Vigato, Vedrana Valčić, POETSKI PUTEVI ZADARSKOG LUTKARSTVA/THE POETIC WAYS OF ZADAR PUPPETRY (Nakladnici/Publishers: Sveučilište u Zadru/ Unirvesity in Zadar i/and Kazalište lutaka Zadar/Zadar Pippet Theatre) U monografiji Poetski putevi zadarskog lutkarstva autorice čitaju povijest Kazališta lutaka Zadar u skladu s teorijom Miroslava Česala koja tvrdi kako je lutkarstvo bliže epskoj nego dramskoj umjetnosti. Sve lutkarske predstave promatraju kao izrazito epske ili izrazito dramske predstave. Potom, po uzoru na razmišljanja Luke Paljetka, koji je ostavio velikog traga na zadarsko, ali i na hrvatsko lutkarstvo, epskom i dramskom principu dodaju i lirski princip. U povijesti zadarskog lutkarstva nije postojao jednosmjerni put od dramskog, preko epskog do lirskog, već su se principi preskakali, nadopunjavali i miješali. Ne možemo reći kako se samo jedan princip koristio u pojedinom razdoblju. Došlo je do simbioze dramskoga, epskog i lutkarskog teatra što predstavlja najmodernija strujanja u svjetskoj kazališnoj umjetnosti. Knjigu će predstaviti autorice Teodora Vigato i Vedrana Valčić. Riječ recenzenta: Antonija Bogner-Šaban.

Zdenka Đerđ, DRAMATURGIJA LUTKARSKOGA KAZALIŠTA/PUPPETTHEATRE DRAMATURGY (Nakladnik/Publisher: Leykam international). Studija Zdenke Đerđ Dramaturgija lutkarskoga kazališta pokazuje da je hrvatski lutkarski igrokaz kao posebno dramsko pismo namijenjeno lutkarskom kazalištu, nastao u kontekstu europskog lutkarstva te da je od početka nastojao na autohtonom izrazu. Tako se europska dramaturgija lutkarskoga kazališta istodobno odražava i stvara na pozornicama gradskih lutkarskih kazališta u Splitu, Zagrebu, Zadru, Osijeku i Rijeci kroz njezine odrednice: metaforu lutke, znakove u kazalištu lutaka, lik lutku, i animaciju. Razvidno je to iz posve različitih lutkarskih poetika te osobitih formi 16 odabranih, antologijskih lutkarskih igrokaza, autora Borislava Mrkšića, Zlatka Boureka i Sanje Ivić, Milana Čečuka, Višnje Stahuljak, Tahira Mujičića i Borisa Senkera, Lade Martinac-Kralj, Magdalene Lupi i Renea Medvešeka. Glavnina igrokaza prvi je put tiskom objavljena.

  • za odrasle
  • Galerija slika