KAKO RASTU DJECA?

Detalji:

KAKO RASTU DJECA?

Grigor Vitez začetnik je hrvatskog modernog pjesništva za djecu, a njegovo ime nosi i najvažnija godišnja nagrada hrvatskim autorima za književni tekst i ilustraciju za djecu.

Vitezov poetski svijet djetinjstva glumac Franjo Đaković najmlađima donosi  igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra , tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta.

Mala i prilagodljiva forma ove predstave omogućuje njezino izvođenje u različitim prostorima, od kazališta, vrtića, škola do ulica i trgova.

„Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija jest divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet.

Odlučili smo se poigrati značenjem pjesnikovog prezimena. U našoj je priči glavni junak dječak Grigor koji želi postati vitez. Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja.  Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne.“

  • Redatelj: Bojan Brajčić
  • Igra: Franjo Đaković
  • Stihovi: Grigor Vitez
  • Tekst i dramaturgija: Belmondo Miliša
  • Scenografija, kostim i ilustracije: Tina Vukasović
  • Glazba: Bojan Brajčić
  • Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki
  • Dob: 4+
  • Trajanje: 40 minuta
  • Jezik: na hrvatskom

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT, REPUBLIKA HRVATSKA

Kazalište lutaka s radom počinje 8. ožujka 1945. godine pod nazivom Kazalište lutaka Okružnog odbora Narodnog fronta Srednje Dalmacije. Kazalište je 1946. godine preimenovano u Kazalište lutaka Pionir i pod tim je imenom djelovalo do 1992. godine kada postaje Splitsko kazalište lutaka, a 1994. godine dobiva današnji naziv Gradsko kazalište lutaka Split.

Godine 2008. Gradsko kazalište lutaka utemeljuje Festival hrvatske dramske riječi za djecu Mali Marulić. Ideja Festivala je poticanje dramskog pisanja za lutkarsko kazalište i kazališta za djecu, kao i motiviranje lutkarskih i dramskih kazališta za djecu za uprizorenje djela domaćih suvremenih dramskih pisaca. Zbog toga Festival raspisuje Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko i kazalište za djecu.

Splitski lutkari prezentirali su hrvatsko lutkarstvo u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Meksiku, Iranu, Egiptu, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji te osvojili brojne nagrade.

Gradsko kazalište lutaka Split
Tončićeva 1.
21 000 Split
Hrvatska / Croatia
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
www.gkl-split.hr 

Galerija slika