Svjetski dan lutkarstva 21. 3. 2021.

  • Pročitano 250 puta

 Luko Paljetak, poruka za svjetski dan lutkarstva

Dragi lutkarice, dragi lutkari Republike Hrvatske,

Danas na Svjetski dan lutkarstva mi lutke govorit ćemo za vas, u vaše ime, onako kao što vi za nas, u naše ime, govorite našoj najzahvalnijoj publici - - djeci, i ovom našem današnjem svijetu u kojem djeca jesu onaj budući svijet.

Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati „pozitivne“, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim  dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Ovaj COVID je zao, ali svijet će ga pobjediti. I mi vam možemo u tome pomoći. Pozvat ćemo, ako treba, u pomoć i naše drevne dubovačke prijatelje: Bembelja, Čoroja, Turicu i Vilu. Nama ne trebaju zaštitne maske, ali i mi ćemo ih staviti, za primjer drugima. I Vuk i Crvenkapica stavit će masku. Kada Crvenkapica upita Baku:“ Bako, zašto nosiš tu masku?“, Baka će joj odgovoriti:“ Zato da čuvam i tebe i sebe.“

I cijepit ćemo se također, premda nama i to ne treba. Vama to treba radi vas i drugih oko vas. Mi smo solidarne. Zajedno s vama držat ćemo razmak, iako mi volimo blizinu, druženje, neposrednost, zagrljaj. Ipak i iz daljine, zajedno s vama, mi možemo doprijeti do srca djece. Tako ćemo i činiti sve dok se ne otvore naša kazališta, naše tvornice mašte.

Mi smo lutke, mi smo hrabre, ničega se ne bojimo. Mi možemo sve izdržati, sve podnijeti. Mi, zajedno s vama, radimo za svijetlu, radosnu  stranu svijeta, za svu djecu, za njihov veseli smijeh i sreću koja nas uvijek ozari kada, zajedno s vama, dragi lutkari i drage lutkarice, divno spojimo život bajke i bajku života. Zato, unatoč svemu, s ponosom proslavimo ovaj naš dan, odgovorni za vječnu čaroliju djetinstva.

Luko Paljetak,

počasni član Hrvatskog centra UNIMA –e

i Međunarodne UNIMA-e

U Dubrovniku, 21.ožujka 2021.


 svjetski dan lutkarstva 2021 logo

Međunarodnu poruku napisala je Audrey Azoulay, direktorica UNESCO-a

Obilježava se od 2003. na inicijativu Union Internationale de la Marionnette (UNIMA – Međunarodna lutkarska asocijacija), Svjetski dan lutkarstva prilika je da se obilježi izuzetno bogata i drevna umjetnost.

Vještina suptilnih pokreta. Međusobno djelovanje geste i iluzije, sjene i svjetla. Majstorstvo kostima, forme i skulpture. Umjetnost dramatizacije, preciznosti i simbolike. Tehnička virtuoznost i poezija. Lutkarska umjetnost je univerzalna. To je savršena umjetnost.

Da parafraziramo Paula Claudela, lutke su riječi koje djeluju. Lutke, kroz ovo stvarno pripovijedanje, mogu utjeloviti svakodnevicu jednako dobro kao što mogu oživiti bajke i priče iz davnina. Neprocjenjiva manifestacija baštine, lutkarska umjetnost – bilo da su lutke dio svečanog rituala ili postavljene u suvremenoj pozadini – također je posve suvremena.

To potvrđuje i UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koji do danas sadrži 12 različitih oblika ove umjetnosti. Od kambodžanskog Sbek Thom do slovačkog i češkog kazališta lutaka, svaki oblik predstavlja iznimnu koncentraciju vještine i tradicije i zajedničko naslijeđe koje se mora zaštititi.

Ova je predanost toliko važnija danas kada se ova krhka umjetnost suočava s neviđenim izazovima.

Prvo i najvažnije, pandemija bolesti koronavirusa (COVID-19) podsjetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka. Međutim, istovremeno je ugrozila i opstanak lutkarstva, otimajući nebrojenim lutkarima uvjete u kojima se mogu baviti trgovinom, uskraćujući im često vrlo nestabilne prihode. UNIMA-ini napori da financijski podrži kulturne djelatnike u ovom sektoru neprocjenjivi su i moraju biti široko podržani.

Međutim, izvan krize, umjetnost lutkarstva suočava se s istim prijetnjama kakve su i one s kojima se suočava kulturna raznolikost općenito. A za ovu osobnu umjetnost digitalna tranzicija kulturnog života je od posebne važnosti.

Stoga je u svrhu ocrtavanja vizije budućnosti i razmišljanja o načinima za prevladavanje krize prošlog travnja UNESCO pokrenuo globalni debatni pokret ResiliArt koji okuplja umjetnike i profesionalce u kulturi kako bi razmislili o izazovima s kojima se taj sektor suočava. Zahvaljujući UNIMA-inoj potpori, 2020. godine održano je više od 15 debata s lutkarskim stručnjacima iz cijelog svijeta. Sada moramo izvući pouke iz iskustva i mobilizirati se kolektivno kako bismo osigurali daljnje postojanje i širenje ovog oblika umjetnosti i osigurali da nas i dalje nadahnjuje.

Na Svjetski dan lutkarstva, UNESCO odaje počast svima koji ovu drevnu umjetnost održavaju na životu sa strašću i, u ovim čudnim vremenima, hrabrošću.


 KMD mali

Kazalište Marina Držića povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade te Svjetskog dana lutkarstva, ugostit će u Dubrovniku 20. & 21. ožujka 2021. godine kolege članove Hrvatskog cetra Assitej i UNIMA. Medijski pokrovitelj i partner je županijski radio Soundset Ragusa. Cjelokupan program manifestacije pogledajte u nastavku:

SUBOTA, 20. OŽUJKA 2021.

12:00 – PALAČA SPONZA / ATRIJ

Otvaranje izložbe lutaka – Vukovarsko lutkarsko proljeće i Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Odsjek kreativnih tehnologija – postav izložbe Ria Trdin (*izložba je otvorena za razgledanje oba dana od 12h do 18h)

/

17:00 do 18:00 sati – DUBROVAČKE KNJIŽNICE / SALOČA OD ZRCALA

Promocija Književne revije 2-3, 2020. „STO GODINA LUTKARSTVA U HRVATSKOJ“, izdavač Matica hrvatska, Ogranak Osijek – promotori – Tatjana Ileš, Livija Kroflin i Jasminka Mesarić

Promocija knjige „DUŠA U STVARI“ autorice Livije Kroflin, izdavač Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

/

18:30 sati – KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA / VELIKA SCENA

Predstava „BAJKA O BAKI MOKOŠ“ u izvedbi ansambla Kazališta Marina Držića

 

NEDJELJA, 21. OŽUJKA

11:00 sati – KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA – SCENA BURSA

Zajednički sastanak upravnih odbora HC ASSITEJ i HC UNIMA u nazočnosti predstavnika Grada Dubrovnika te nacionalnih i lokalnih medija

/

18:30 sati – KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA – VELIKA SCENA

Predstava „BAJKA O BAKI MOKOŠ“ u izvedbi ansambla Kazališta Marina Držića