UPOZNAJTE: Ignacio Larios Nieves - lutkar, glumac i redatelj, Meksiko

  • Pročitano 626 puta

UPOZNAJTE: Ignacio Larios Nieves - lutkar, glumac i redatelj, Meksiko

Lutke žive po cijelom svijetu. Svaka zemlja ima svoju tradiciju, a lutke imaju značajnu ulogu u nasljeđu mnogih različitih mjesta.

Jalisco je jedna od 32 države koje čine Sjedinjene Meksičke Države. Tamo, u glavnom gradu Guadalajari, od 1979. godine postoji Kazalište lutaka La Cucaracha (La Cucaracha Teatro de Títeres) na čijem je čelu Ignacio Larios Nieves.

Prije više od 40 godina Ignacio Larios Nieves, poznatiji kao Nacho Cucaracho, odlučio je 1979. postati lutkar i posvetiti se spašavanju i očuvanju nacionalne kulture kroz umjetnost lutaka.

Da bi postigli taj cilj, on je sa suprugom i njihovo petero djece 1995. osnovao kazalište lutaka.

Ignaco Liveres

Postavili su mnoge predstave, od kojih se većina bavi spašavanjem usmene tradicije, a druge se odnose na trenutne probleme povećanja pravednosti i jednakih mogućnosti za kulturni razvoj, zasnovan na očuvanju i širenju baštine. Oni uglavnom odlaze u autohtone zajednice i ranjiva područja Guadalajare, odakle je Nacho. Praktički su jedino kazalište koje odlazi i  surađuje sa zajednicama Wixárika na sjeveru države, pokušavajući donijeti priče iz te regije ili iz drugih kultura u zemlji.

Ignaco Liveres2

Izvedbom Tales of Oral Tradition and Ecology La Cucaracha Theatro de Titeres sudjelovao je na mnogim festivalima. Predstava je bila dio službenog programa 49. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF (2016).

Ignaco Liveres3

Ignaco Liveres01

Nacho je 2004. dobio UNIMA-inu (Međunarodna unija lutkara) nagradu za svoj rad u autohtonoj zajednici i doprinos kazalištu lutaka u Latinskoj Americi. Bio je jedan od dva predstavnika Meksika na Svjetskom kongresu UNIMA 2016. u Tolosi u Španjolskoj.

Više na Facebook stranici: https://www.facebook.com/lacucarachatiteres