Promocija knjiga*

  • Pročitano 566 puta

Detalji:

Promocija knjiga: Livija Kroflin, Ljubica Suturović, Ivan Špoljarec: LUTKE UŽIVO 2.0; Livija Kroflin: DUŠA U STVARI; Časopis za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek: dvobroj 2-3. KNJIŽEVNE REVIJE iz 2020.100 GODINA LUTKARSTVA U HRVATSKOJ

Predstavljanje fotomonografije Lutke uživo 2.0, pregled festivala od 41. – 50. izdanja

Nakladnik: Kulturni centar Travno

Knjiga je svojevrsni nastavak prve PIF-ove fotomonografije Lutke uživo, koju je 2008. godine, povodom 40. PIF-a, pripremio Ivan Špoljarec. Nakon dvanaest godina PIF dobiva i drugi dio – Lutke uživo 2.0, koji obrađuje sljedećih deset godina – do 50. PIF-a, a Špoljarčeve fotografije ponovno zauzimaju bitno mjesto. Tekst Livije Kroflin „PIF – ogledalo europskih lutkarskih kretanja“ prikazuje nastanak i razvitak PIF-a u kontekstu europskoga lutkarstva istoga razdoblja. Češka teatrologinja Nina Malíková daje svoj pogled, iz inozemstva, na značenje PIF-a u kontekstu europskog lutkarstva i recepciju PIF-a u inozemstvu. Antonija Bogner-Šaban piše o značenju PIF-a u kontekstu i razvoju hrvatskog lutkarstva, pitajući se kako aktualizacija slike europskih i svjetskih prinosa podiže svijest o statusu hrvatskih lutkara. Ljubica Suturović daje pregled 41.-50. PIF-a ističući njihove bitne odrednice. Slijedi kompletna teatrografski obrađena građa istoga vremenskog razdoblja: popis izložaba, popis svih nagrada, imena svih članova žirija i kompletan repertoar svakog festivala. Radi se o još jednom značajnom djelu koje podiže svijest o važnosti i ljepoti lutkarske umjetnosti.

Knjigu će predstaviti Livija Kroflin, Antonija Bogner Šaban, Ivan Špoljarec i Ljubica Suturović.

Predstavljanje knjige: Livija Kroflin: DUŠA U STVARI. Osnovne lutkarske tehnike i njihova primjena

Nakladnik: Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Knjiga Duša u stvari temeljna je i prva u Hrvatskoj sustavno napisana knjiga koja lutkarstvu prilazi s teatrološkog stajališta. Daje osnovni alat kako bi svi koji se bave lutkarstvom znali o čemu govore i kako o tome govoriti. Opisane su različite vrste lutaka, dano je objašnjenje njihova naziva, kratak prikaz povijesnog razvoja s najvažnijim predstavnicima, a na kraju svakog poglavlja – to je ono čega u knjigama obično nema – govori se o poetici i primjeni pojedine lutkarske tehnike. Riječ je o sveučilišnom udžbeniku koji daleko nadrasta vlastite odrednice, stručnoj literaturi koja stilskom opuštenošću razgrće uske okvire struke, koja na najbolji način spaja ozbiljnost teatrološkog istraživanja i radost lutkarske i scenske igre. Knjiga je pisana opuštenim, razgovornim stilom te protkana anegdotama, dosjetkama, zanimljivostima i digresijama, kojima se nastoji olakšati put kroz obilje podataka koje djelo, kao stručna literatura, dakako ima. Stvorena je tako komunikativna i čitka abeceda lutkarstva za neznalice, ali i za znalce.

Knjigu će predstaviti Igor Tretinjak i Livija Kroflin.

Predstavljanje časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek: dvobroj 2-3. KNJIŽEVNE REVIJE iz 2020.100 godina lutkarstva u Hrvatskoj

Nakladnik: Ogranak Matice hrvatske Osijek

U dvadeset izabranih tekstova o stotinu godina lutkarstva u Hrvatskoj pokušalo se ostaviti u naslijeđe znanstvene i stručne tekstove kao one iz kojih mogu krenuti nova istraživanja ove umjetničke grane, ali i donijeti esejističke, gotovo intimne zapise o specifičnim vremenima u nacionalnom prostoru u kojemu je nastajalo i razvijalo se lutkarstvo u Hrvatskoj, dotičući umjetničkim izrazom brojne generacije kazališne publike. 

O vrijednom će obljetničkom izdanju govoriti urednica dvobroja Jasminka Mesarić te članovi stručnoga uredništva Antonija Bogner-Šaban, Livija Kroflin, Petra Mrduljaš i Igor Tretinjak.