SVEČANO OTVORENJE 53. PIF-a; DAMA IZ PORTO PIMA

Detalji:

DAMA IZ PORTO PIMA

Dama iz Porto Pima bila je magično, senzualno i zagonetno biće koje je ukralo dušu jednog kitolovca i pretvorilo ga u glazbenika, sve dok se nije probudio njegov ubilački nagon te zahtijevao krvnu osvetu koja je dovela do njezine smrti.

Posljednji brodolom kitolovca i kita, koji su se rugali svima koji su sanjali o tome da je zarobe. Kad je u pitanju ljubav, ona je namijenjena umjetnosti.

Sam autor pod krinkom glumca i manipulatora vodi nas kroz ovu priču o ljubavi i smrti, o snovima i stvarnosti, na ovom kratkom putovanju u tajanstvenu prirodu ljudske duše. On je taj koji pjeva epsku pjesmu duše i iznosi vlastito svjedočanstvo događaja riječima i sjenama, bilo stvarnima ili imaginarnima, metaforama brodoloma i brodolomaca i njihovih neuspješnih nastojanja i propalih života.

Ogoljena pozornica, stol, stolac i zid koji služi kao zaslon dom su brojnim sjenama koje nastaju ispred i iza zaslona, oživljene rukama glumca. Glina, pijesak, drvo i voda neki su od materijala kojima ćemo nastojati udahnuti život stvarnim, ali neopipljivim likovima iz ove priče.

U ovom djelu Teatro Gioco Vita nastavlja potragu za modernim lutkarom dalangom, manipulatorom suvremenog kazališta sjena, u skladu sa svojom kazališnom i kulturnom tradicijom.

  • Autori projekta: Tiziano Ferrari, Fabrizio Montecchi
  • Režija i scenografija: Fabrizio Montecchi
  • Asistent režije: Lucia Menegazzo
  • Rekviziti i lutke: Nicoletta Garioni
  • Glazba: Alessandro: Nidi
  •  Svjetla: Davide Rigodanza
  •  Igra: Tiziano Ferrari
  • Trajanje: 65 minuta
  • Dob: 14+
  • Jezik izvođenja: talijanski s hrvatskim titlovima

Sudjelovanje na Festivalu omogućio je Talijanski institut za kulturu u Zagrebu

IIC colore zagabria

TEATRO GIOCO VITA, PIACENZA, TALIJANSKA REPUBLIKA

Kazalište Teatro Gioco Vita osnovano je 1971. godine i jedno je od prvih talijanskih kazališta u središtu pokreta kazališne animacije. Trupa je svoj izvorni doprinos kazalištu za mlade dala svojom animacijom, svojim karakterističnim stilom te načinom stvaranja i življenja duha kazališta, svojim odnosima, istraživanjem i kulturom koja je prožimala to kazalište od samih začetaka. Teatro Gioco Vita susreće se s kazalištem sjena kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zahvaljujući dosljednom i profesionalnom radu te doprinosima vanjskih suradnika, kazalište je steklo svoje jedinstveno iskustvo koje mu je donijelo i brojne nagrade te prestižne suradnje diljem svijeta s drugim kazalištima i lirskim teatrima kao što su Teatro La Fenice iz Venecije, Royal Opera House Covent Garden iz Londona, Teatro alla Scala iz Milana, Arena u Veroni, Ater, Ert, Teatro all’Opera iz Rima, Teatro Regio iz Torina i Piccolo Teatro iz Milana.

Kazalište, kojim upravlja umjetnički ravnatelj Diego Maj, ima brojne sastavnice. Trupa i njezin umjetnički voditelj Fabrizio Montecchi bave se produkcijom predstava te organiziraju eksperimentalne aktivnosti za škole i djecu. Teatro Gioco Vita djeluje u Piacenzi i istoimenoj pokrajini (npr. umjetničko i organizacijsko upravljanje u sklopu Stagione di Prosa u kazalištu Teatro Municipale of Piacenza, organizacija recenzija kazališnih predstava i drugih kulturnih događaja, ugošćivanje, radionice i obuka) uz sve veću međunarodnu prisutnost zbog čega su njihove predstave kazališta sjena izvođene u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Meksiku, Kanadi, Japanu, Kini, Izraelu, Senegalu Turskoj i na Tajvanu.