UPOZNAJTE - Neville Tranter

Neville Tranter – lutkar, Nizozemska

Australski lutkar, koja živi i radi u Nizozemskoj, Neville Tranter studirao je kazalište istovremeno radeći u Kazalištu lutaka Billbar čije su izvedbe pripadale tradicionalnom lutkarstvu. Tamo je naučio stvarati i animirati svoje lutke. Po završetku školovanja s američkim redateljem Robertom Gistom u Queenslandu 1976. godine, Tranter osniva vlastitu družinu Stuffed Puppet Theatre. 1978. godine nakon sudjelovanja na amsterdamskom festivalu Tranter se trajno preselio u Nizozemsku.

To je bio početak njegove karijere solo lutkara koji nastupa za odraslu publiku. Tranter gotovo uvijek nastupa s lutkama realne veličine. Vidljiv je kao animator, uglavnom kao protivnik svojih lutaka. Važno obilježje njegovih predstava je odnos između njega i karaktera koji animira. Lutke oživljava na takav način da ih nakon toga teško kontrolira. Odnos lutkara i lutke je dvosmislen: animira svoje lutke humorom, nježnošću, gotovo s ljubavlju, ali ih istodobno suočava s okrutnim igrama. Ovaj ambivalentni odnos jedna je od najprisutnijih karakteristika koja prolazi iz Tranterovih predstava. Neville Tranter u svojim predstavama, predstavama kazališta Stuffed Puppet Theatre (u kojima je jedini izvođač iako zbog mnoštva lutaka i njegove virtuozne animacije djeluju kao ansambl predstave) uvijek igra jednu glumačku ulogu i istovremeno animira druge lutke, pri čemu ulazi u odnos s njima i kao animator i kao lik igran uživo, s nevjerojatnom vještinom svraćajući pozornost sa sebe na lutku kad god to zahtijeva radnja.

Zahvaljujući zadivljujućim lutkama, sofisticiranoj rasvjeti, glazbi i naprednoj tehnologiji, Neville Tranter je stvorio publiku za kazalište lutaka za odrasle. Uz značaj koji ima kao lutkar Tranter je neprekidno razvijao odnos prema gledatelju i lutki. Pored njegove važnosti u ulozi lutkara, uloga edukatora mladih lutkara u radionicama majstor / učenik neprestano raste, što je vrlo važno za državu koja još ne posjeduje školu za lutkarstvo.

 Neville Tranter je na PIF-u sudjelovao sa svojim kazalištem Stuffed Puppet Theatre tri puta:

  • „Molière“ je predstava kazališta prikazana na 35. PIF-u 2002. godine i dodijeljena joj je Glavna nagrada „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini;

MOLIERE3

           Insert iz predstave: https://www.youtube.com/watch?v=yzQMhQd3uPU&t=27s

  • Glavnu nagradu „Milan Čečuk“ na 40. PIF-u 2007. odnosi Stuffed Puppet Theatre za predstavu „Schicklgruber alias Adolf Hitler“, a Neville Tranter je nagrađen i za kreaciju lutaka u istoj predstavi ;

           Insert iz predstave: https://www.youtube.com/watch?v=sQkg3IvKZh4

  • Na 45. PIF-u 2012. godine Stuffed Puppet Theatre alias Neville Tranter izveo je predstavu Punch i Judy u Afganistanu svojevrsni povratak tradicionalnom kazalištu lutaka.    

Punch i Judi

           Insert iz predstave: https://www.youtube.com/watch?v=T2GVnSIBZGw