S LUTKOM OKO SVIJETA - AFRIKA

S LUTKOM OKO SVIJETA

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo. Naša sljedeća postaja je:

AFRIKA

 KARTA AFRIKE

Afrika je drugi svjetski kontinent po veličini i broju stanovnika, nakon Azije. Afrički kontinent pokriva 20,4 % ukupnog kopnenog područja na Zemlji. Njeno stanovništvo čini oko 15 % ljudske populacije. Kontinent je okružen Sredozemnim morem na sjeveru, Sueskim kanalom i Crvenim morem na sjeveroistoku, Indijskim oceanom na jugoistoku i Atlantskim oceanom na zapadu.

U Africi postoji 46 država uključujući Madagaskar, odnosno 54 države uključujući sva otočja. Afrika, posebice središnja istočna Afrika, u znanstvenoj zajednici smatrana je zemljom porijekla čovjeka i porodičnog stabla Hominidae (veliki majmuni), što je dokazano otkrićem najranijih hominida i njihovih vjerojatnih predaka s najstarijim nalazištem Homo sapiensa u Etiopiji koji datira prije oko 200 000 godina.

Mistična, različita i posebna, kakva jest, Afrika ima i drugačije lutkarstvo. Ono se razlikuje u pojedinim afričkim zemljama, ali su neke karakteristike zajedničke. Precima lutaka smatraju se animirani predmeti (figurice, statuete, maske), a o lutkarstvu doznajemo iz legendi. Npr. nigerijska legenda govori o čovjeku (Akpan Etuk Uyo) koji silazi u carstvo mrtvih, gdje vidi lutkarsku predstavu, što je razonoda rezervirana za mrtve. Kad se vrati u svijet živih, nauči ljude umjetnosti lutkarstva, ali to plati životom. U Africi lutkarstvo ima različite funkcije poput zdravstvene, religijske, magijske, društvene, političke, didaktičke, zabavljačke, dok kazalište čini samo mali dio lutkarstva. Poznate su razne forme: ručne lutake, štapne lutke i marionete, a postoje i specifične forme poput sjena uz vatru kao silhueta plesača na zidu ili statueta.

08 01 Mali08 05 Mali

Lutkarska predstava u čamcu (Mali).                          Gigantska „nastanjena“ lutka (Mali).

Lutka kao paravan

U državi Mali koriste se goleme lutke u obliku životinja koje služe kao paravan tj. lutkarska pozornica. U njima su skriveni animatori koji animiraju štapne lutke koje gledatelji vide kako plešu na leđima velike životinje.

 08 06 MaliMali 1

 Lutke iz Malija

Mali 2

Maske iz Malija

lutke na glavi 

Lutke-maske koje se nose na glavi prikazuju prizore iz svakodnevnog života.

lutke na glavi2

Najstarija funkcija lutke i maske poznata je u ritualima: inicijacije, kultu predaka, kultu smrti.

U Africi je vrlo zastupljena komunikacija sa svijetom poslije smrti. Kazalište statua potječe od kulta predaka i komunikacije sa svijetom poslije smrti.

Suvremeno lutkarstvo

Izvedbe lutkarskih predstava najčešće prigodom državnih praznika, privrednih sajmova, karnevala, međunarodnih festivala.

Jedan od najpoznatijih je Grahamstown Arts Festival u Južnoj Africi. https://www.nationalartsfestival.co.za/  Po prvi put ove godine, sukladno epidemiološkoj situaciji, Festival će se održati u virtualnom obliku.

Grahamstown South Africa

Povorka gigantskih lutaka na Festivalu.

Lutke u Africi imaju važne izvankazališne funkcije u obrazovanju odraslih, zaštiti okoliša, održavanju higijene itd. Lutke se često koriste u edukaciji stanovništva o zaštiti zdravlja i one govore što je ljudima neugodno ili je za njih opasno.

Jedan od najpoznatijih lutkara je Kanlanfei Danaye iz Togoa. Otkrio je fetiše svoga oca, koje je on rezbario za cijeli klan. U Africi je fetiš sveti objekt s kojim se ne smije nekažnjeno igrati. Kad je odlučio izabrati lutkarstvo za svoje zanimanje, svi seoski dostojanstvenici Kanlanfeia su smatrali ludim. Upisao je tromjesečni tečaj iz kazališta, plesa, maski i lutaka, ali je odbio kazalište i ples, pa su ga zamalo izbacili. Po završetku tečaja, Kanlanfei Danaye osniva prvu lutkarsku trupu. Igrali su na tradicionalnom festivalu, ali mudri starci su se pobunili jer su smatrali da on profanira njihove fetiše. Spasile su ga lokalne vlasti. Pozvalo ga je Ministarstvo kulture u želji da ga pripoje Nacionalnoj trupi. Kad su ga pitali što želi raditi, odgovorio je da želi stvoriti trupu lutaka i maski. Proglasili su ga ljenčinom i dali mu posao s delinkventima u Centru za društvenu rehabilitaciju.

Lutkar Kanlanfei Danaye

 Lutkar Kanlanfei Danaye

Godine 1978. Kanlanfei Danaye osniva Nacionalno lutkarsko kazalište Togoa. Kazalište izvodi kratke komade, više njih u nizu, uzajamno neovisnih i inspiriranih seoskim životom:

- prekršaj jedne zabrane, suđenje prema običajima, kažnjavanje krivca;

- sukob generacija (stari vode borbu da bi sačuvali svoje dostojanstvo i dostojanstvo predaka, protiv neobuzdane mladeži);

- majka koju je spasio sin (muž, koji ima više žena, odlučuje ukloniti ženu koju više ne voli; njezin sin to otkriva i majci spasi život);

- žrtve fetišizma (vjerski poglavica obraća se najpoznatijim fetišima u Togou tražeći njihovu milost; scena završava uzlijetanjem i nestankom fetiša);

- Zangbeto (maske duhova zaštitnika i čuvara sela pojavljuju se na sceni u obliku lutaka);

- seoska proslava (niz tradicionalnih plesova: radosti, pogreba, inicijacije, akrobatskih plesova itd.);

U međunarodnim lutkarskim krugovima Kanlanfei Danaye je poznat od 1980-ih, redoviti je izvođač na MASA-i (Marché des Arts du Spectacle Africain, Market for the African Performing Arts) u Abidjanu. Danaye putuje po svijetu, vodeći radionice za izradu i animaciju lutaka za djecu, odrasle i nastavnike u Europi i Africi. Njegove su lutke čuvane u muzejima u Sjedinjenim Državama i Europi (Kopenhagen, Pariz, Varšava). Lik Zandoa, koji je stvorio 1988., nadahnuo ga je da stvori dječju knjigu Les Aventures de Zando (Zondoove pustolovine).

Video klipovi o majstorstvu Kanlanfei Danayea:

https://www.artsdelamarionnette.eu/audiovisuel/togo-le-maitre-de-marionnettes-et-ses-enfants-bande-annonce/

https://www.artsdelamarionnette.eu/audiovisuel/togo-le-maitre-de-marionnettes-et-ses-enfants-extrait-video-1/

https://www.artsdelamarionnette.eu/audiovisuel/togo-le-maitre-de-marionnettes-et-ses-enfants-extrait-video-2/

 https://www.artsdelamarionnette.eu/audiovisuel/togo-le-maitre-de-marionnettes-et-ses-enfants-extrait-video-3/

Puna kontrasta, ljepote i egzotike Afrika nudi isto takvo lutkarstvo.

S vama su putovale izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.

Video o lutkarstvu u Africi: https://www.youtube.com/watch?v=LHiqFlVo22Q