S LUTKOM OKO SVIJETA - INDIJA

Dragi veliki i mali lutkoljupci!

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo. Naša sljedeća postaja je:

 

INDIJA

indija 1

Republika Indija, koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog potkontinenta, druga je najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Po površini je sedma, a po broju stanovnika druga država u svijetu. Indija se sastoji od 28 saveznih država. Indijska kulturna povijest proteže se na više od 4500 godina. Tijekom Vedskog razdoblja (1700. g. – 500. g. pr. Kr.) postavljeni su temelji indijske kulture, filozofije, teologije, mitologije i književnosti. Položena su brojna uvjerenja i prakse koji postoje još danas, kao što su karma i joga. Indija je poznata po svojim brojnim religijskim različitostima. Tu su hinduizam, kao glavna religija, te budizam, islam i kršćanstvo. Nijedan od jezika nije većinski, ali se najviše koristi hindu (41%).

Veličina i raznolikost Indije upućuju na to da se ni o lutkarstvu ne može govoriti kao cjelini, već postoje razlike od države do države. Korijeni umjetnosti lutkarstva Indije sežu u najdublju prošlost i nije moguće odrediti vrijeme nastanka. Veliko je bogatstvo različitih tipova lutaka i zastupljene su sve osnovne lutkarske tehnike: ručne i prstne lutke, lutke na koncu, štapne lutke, kazalište sjena.

indija 2

 Ručne lutke

Specifičnosti se ogledaju u tome da marionete nemaju marionetski križ, nego su konci uglavnom vezani neposredno na prste lutkara. Nailazimo i na specifične tehnike, poput štapne lutke koja se ne drži u ruci nego iznad gornje usnice. Karakter lika dočarava se veličinom lutke ne poštujući stvarne razmjere, a stilizirane crte lica predstavljaju različite tipove ljudi.

indija 3indija 4

Marionete

indija 5indija 6

Štapne lutke

Kazalište sjena u Indiji ima dugu i bogatu tradiciju. Koliko se može zaključiti, postoji već barem 1000 godina. Po mnogim znanstvenicima kazalište sjena i potječe iz Indije i odatle se proširilo u druge zemlje. Koriste se plošne lutke napravljene najčešće od kože, uglavnom jelenje ili ovčje (jer se može obraditi do transparentnosti i lako apsorbira različite boje te traju stoljećima). Koža se istanji, obradi da postane prozirna, izbuše se rupice, oboji se u razne boje.

indija 7

Veličina lutaka varira od 15 cm do čak 182 cm (Tholubommalata u državi Andra Pradesh). Predstave izvode cijele obitelji.

indija 8

Sutradhar je pripovjedač, ujedno i pokretač lutaka. Izraz se upotrebljava i u „živom” kazalištu. Izvorno značenje na sanskrtu (isto i na hindskom) je „onaj koji drži konce“, što govori o tome da izraz potječe iz marionetskog kazališta. Neki znanstvenici zaključuju da je lutkarstvo u Indiji postojalo i prije 500. g. pr. Kr. Izraz se i danas mnogo upotrebljava, označuje naratora, koji povremeno ima i ulogu komentatora. Od 2013. Indijski centar UNIMA izdaje e-časopis koji nosi naziv „Sutradhar” što govori o važnosti te uloge.

Video o lutkarstvu u Indiji: https://www.youtube.com/watch?v=fFDS6JkD1uw

Video o indijskim lutkarima:           

https://www.youtube.com/watch?v=7WSidHI13Ck

https://www.youtube.com/watch?v=IGOJMQC7Jy4

S vama su putovale izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.