UPOZNAJTE - Stephen Mottram, animator i izrađivač lutaka, Ujedinjeno Kraljevstvo

Stephen Mottram, animator i izrađivač lutaka, Ujedinjeno Kraljevstvo

Stephen Mottram je umjetnik, lutkar i izrađivač lutaka. Svoje predstave izvodi na brojnim pozornicama širom svijeta. Većina predstava su bez riječi i namijenjene su odrasloj publici.

Stephen Mottram je studirao Međunarodne odnose i Ruski na Surrey University u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zatim je u Švedskoj završio Švedski, fotografiju i drvodjeljstvo na BiskopsArnö. Radio je za različite lutkarske trupe u Ujedinjenom Kraljevstvu prije no što je 1982. dobio stipendiju vlade koja mu je omogućila da studira pantomimu i usavršava se u mađarskom nacionalnom kazalištu lutaka Állami Bábszínház.

Stephen Mottram

U svom radu istražuje odnos između namjenski komponirane elektro-akustične glazbe i delikatnih pokreta marionete. Njegove su najpoznatije predstave “The Seed Carriers” (Prenositelji sjemena), “The Seas of Organillo” (Mora Organilla) te “In Suspension” (U trenu). Stephen jeza BBC radio na filmovima poput “Mala trgovina strave”, “Priče iz Dekamerona” i “Niti”. Stručnjak za marionete i inovator na polju pokreta lutaka. Bavi se i podučavanjem na brojnim lutkarskim akademijama poput L’institut International de la Marionnette u Charleville Mézières, Francuska i Accademia MAAF u Pinerolu, Italija.

Stephen istražuje jedva vidljive pokrete lutaka kao niz koje publika vidi kao pokrete čovjeka. Uz pomoć uglavnom marioneta i suvremene glazbe, on se na sceni izuzetnom animacijuom poigrava percepcijom jednostavnih stvari poput gravitacije i ravnoteže.

“Stephen Mottram’s Animata” naziv je lutkarske trupe u Oxfordu, Ujedinjeno Kraljevstvo, na čijem je čelu ovaj izuzetan umjetnik.

Stephen Mottram je sudjelovao na 31.PIF-u 1998. godine i 47. PIF-u 2014. Njegova izvedba predstave “Prenositelji sjemena” bila je dio programa 31. PIF-a i bila je nagrađena za animaciju. Predstavom “U trenu” otvoren je 47. PIF.

U trenu

Više o Stephenu Mottramu na www.stephenmottram.com

Fotografije: Ivan Špoljarec