S LUTKOM OKO SVIJETA - IRAN

Dragi veliki i mali lutkoljupci!

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo. Naša peta postaja je:

IRAN

iran 1 karta

Iran ili Perzija, službeni naziv Islamska Republika Iran, je država u jugozapadnoj Aziji. Naziv Iran udomaćen je još od starog vijeka dok se na međunarodnoj sceni počeo aktivnije koristiti od 1935. godine kada je potisnuo europski egzonim Perziju. Danas se nazivi Iran i Perzija koriste kao sinonimi u kulturološkom smislu, dok se u službenom političkom kontekstu koristi isključivo naziv Iran.

Iran je od najranije povijesti multietnička država sastavljena golemom većinom od iranskih naroda među kojima već tisućljećima dominiraju Perzijanci, slijede ih Azeri (turkofoni), Kurdi, Beludži, itd. Službena religija je šijitski islam 12. imama dok u ostale priznate religije spadaju kršćanstvo, judaizam i zoroastrizam. Perzijski jezik (farsi) je uz više regionalnih glavnim službenim jezikom u zemlji, odnosno jedan od najstarijih svjetskih službenih jezika u neprekidnoj upotrebi do današnjeg dana. Službeni kalendar u državi je iranski kalendar.

Od 1941. iranski šah Mohammed Reza Pahlavi (ujedno i posljednji iranski šah), počinje modernizaciju Irana: razvijanje teške industrije, veliki infrastrukturni projekti, gradnja nacionalne željeznice, stvaranje javnog nacionalnog obrazovnog sustava, reforma pravosuđa (dotad pod kontrolom svećenstva), stvaranje iranskog građanskog zakonika, poboljšanje zdravstvenog sustava, zabrana nošenja vela za žene, obveza odijevanja na „zapadnjački” način za muškarce. Povezanost s američkim kapitalom, pretjerano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše utjecati vjerski vođe muslimana šijita. Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom R. Homeinijem, provele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, te je Mohammed Reza pod sveopćim pritiskom napustio zemlju. 1979. referendumom je izglasana Islamska Republika Iran

Tradicionalno lutkarstvo čine razne figurice poznate još u drevnim vremenima predislamske Perzije. U 14. stoljeću  prije  Krista. maske i vjerojatno lutke upotrebljavale su se u obredima inicijacije. Prvi zapisi o iranskom lutkarstvu potječu iz 11. stoljeća. Poezija Omera Hajjama (matematičara, astronoma i pjesnika, 1048.-1131.) puna je metafora o lutkama na koncu i kazalištu sjena.

Do danas se sačuvalo nekoliko vrsta tradicionalnih vrsta lutkarskih predstava: Kheimeh shab bazi - lutke na koncu i predstave s tri vrste ručnih lutaka. Glazba u predstavi se, gotovo po pravilu, izvodi uživo na tradicionalnim glazbalima.

iran 2 predstava

Kheimeh shab bazi jedna je od najstarijih tradicionalnih iranskih lutkarskih formi, postoji već oko 1000 godina. Ime znači „noćna šatorska predstava“ jer su se predstave nekada prikazivale cijelu noć, od zalaska do izlaska sunca. Predstava se izvodi na maloj marionetskoj pozornici , a u izvornoj verziji na pozornici se može pojaviti i do 120 lutaka. Glavni junak tih predstava je lik Mobarak. Predstavu izvode: morshed i glazbenik, koji sjede ispred pozornice, te lutkar (skriven očima gledatelja) koji animira lutke. Morshed nije samo narator nego i lik, ulazi u suodnos s ostalim likovima (lutkama); ponekad se slažu, ponekad se sukobljavaju. Morshed se obraća i publici. U predstavi lutke ne komuniciraju međusobno nego samo preko morsheda, te se uvijek naglašava da su to samo lutke koje je napravio čovjek. Pokreti lutaka ograničeni su i uvijek isti.

iran 3 predstava

Lutkarske predstave bile su vrlo popularne i voljeli su ih ljudi svih dobi. Tradicionalni lutkari ukazivali su na političke, društvene i ekonomske probleme.

Mobarak je komičan lik, okretan sluga, uvijek spreman na brz i duhovit odgovor, izaziva smijeh publike. Ima sličnosti s Pulcinellom i drugim europskim komičnim lutkarskim likovima (iako su oni ginjoli a Mobarak marioneta). Mobarak se brzo pojavljuje na raznim mjestima na pozornici, brzo nestaje, a glas mu je deformiran piskalicom.O popularnosti Mobaraka svjedoči podatak da se Nacionalni centar UNIMA Irana zove se Mobarak.

iran 4 lutkica

https://www.youtube.com/watch?v=UeLrmZOlKO8

Suvremeno lutkarstvo

U vrijeme dinastije Pahlavi (1925.-1979.) iranski intelektualci bili su protiv tradicionalnih formi i, umjesto da ih reformiraju, potpuno su ih odbacili. One se danas mogu vidjeti na festivalima. Tih godina Iran se otvara: pozivaju se inozemne trupe, a iranski umjetnici gostuju širom svijeta, upoznaju moderno lutkarstvo. 1970. Ministarstvo kulture i umjetnosti osniva odjel posvećen kazalištu lutaka i poziva iranske i inozemne lutkare da školuju novu generaciju lutkara. Institut za intelektualni razvoj djece i mladih (IIDCYA, Kanoon) 1975. organizira prvi međunarodni festival kazališta lutaka, od 1989. Festival se redovito održava bijenalno. 1979. Behrooz Gharibpour u IIDCYA osniva prvo stalno kazalište za djecu. Procvat iranskog lutkarstva nastupa od 1990-ih kada su brojne knjige o lutkarstvu prevedene i napisane, a mnogi lutkari stvaraju predstave za odrasle. Danas se veliki značaj pridaje obrazovanju lutkara, te na tri umjetnička sveučilišta postoji studij lutkarstva.

Kazališta lutaka i lutkarske trupe u više su navrata gostovale na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF. Na prošlogodišnjem Festivalu uživali smo u predstavi “Simin i Farzan” zahvaljujući umjetnicima Kazališne trupe “MaaHee” iz Teherana. Predstava je nagrađena za cjeloviti likovni dojam, a ansambl je nagrađen za živo i neposredno izvođenje glazbe.

iran 5 najava PIF

S vama su putovale izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.

Video klipovi spektakularne predstave “Vatreno perje” Hamida Rahmaniana, iranskog redatelja i umjetnika kazališta sjena:

https://www.youtube.com/watch?v=QwOZUIPBR30

https://www.youtube.com/watch?v=3THbMF0CbK8