UPOZNAJTE - Imagicario, lutkarska trupa, Kanada

IMAGICARIO, lutkarska trupa, Kanada

Prošlogodišnju povorku lutaka koja je pozivala na programe 52. PIF-a obogatili su umjetnici iz kanadske trupe “Imagicario”. Dolaze iz Montréala, pokrajina Québec u Kanadi. Dizajniraju, izrađuju i animiraju neobične divovske likove. Njihove se lutke ističu veličinom, osobnošću i originalnošću. Trupu čine Laetitia Bérubé (Kanada) i Helijalder Capristano (Peru). Helijander je nekoliko godina radio za popularan Cirque du Soleil.

Giant Puppets workshop1

“Imagicario” promiče lutkarstvo nudeći čari ove umjetnosti, kako djeci tako i odraslima. Cilj im je razvijati umjetnost lutkarstva i uličnog kazališta inovacijama i performansima na svima dostupnim javim mjestima. Ekstravagantni mitološki likovi pobuđuju znatiželju promatrača i na trenutak ih odvode u tajanstveni svijet mašte u kojem je sve moguće. Njihove izvedbe i radionice zabavne su, uključive i interaktivne.

Divovska lutka Waykarü je zapravo lutka u kojoj je animator na štulama. To je razigran i ekstravagantan lik iz nekoga drugog svijeta. Iako malo nespretan zbog svojih dugih nogu i repa, Waykarü je vrlo uzbuđen što otkriva svijet oko sebe. Uživa u interakcijama s ljudima, vrlo je društven i razigran! U njegovim je očima naš svijet vrlo intrigantan!

Povorka

Na 52. PIF-u su Laetitia i Helijalder vodili trodnevnu radionicu izrade divovskih lutaka. Bila je to prilika da sudionici radionice otkriju svijet velikih lutaka, tajne njihove izrade i kolektivne animacije. Radionica je bila namijenjena odraslima koji su željeli eksperimentirati i naučiti osnove i tajne izrade divovskih lutaka, kako im udahnuti život i animirati ih u koordinaciji s drugim animatorima. Divovska lutka čovjeka nastala na radionici sudjelovala je u povorci lutaka koja je u rujnu 2019. najavljivala Festival.

Lutka povorka

Laetitia i Helijalder vrijedno rade na novoj divovskoj lutki i interaktivnoj predstavi, a mi ih s nestrpljenjem očekujemo u Zagrebu.

Fotografije s radionice: https://sites.google.com/view/imagicariofr/création-en

Link WAYKARÜ: https://www.youtube.com/watch?v=FIqnBWQFloM

Web IMAGICARIO: https://sites.google.com/view/imagicariofr/en