S LUTKOM OKO SVIJETA - KINA

S LUTKOM OKO SVIJETA

Dragi veliki i mali lutkoljupci!

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo. Naša četvrta postaja je:

KINA

 karta kine

Narodna Republika Kina je najmnogoljudnija država u istočnoj Aziji, po veličini površine treća na svijetu.

Lutkarstvo u Kini postoji već 2000 godina. Njegovi počeci vezani su uz pogrebe i vjenčanja. Kinesko kazalište lutaka nije zasebna umjetnička forma, nego je najtješnje vezano za glazbeno glumačko kazalište. Izvode se ista glazbeno-scenska djela, koriste se iste kazališne tehnike i predstave se održavaju istim prigodama. Predstava se uvijek zasniva na prožimanju pjesme i plesa.

Kinesko lutkarstvo poznaje sve osnovne tehnike (marionete, ručne lutke, štapne lutke, kazalište sjena) i neke specifične (lutke na vodi, lutke na barut itd.).

U Kini su marionete, kao i širom svijeta, vjerojatno najstarija a danas i najrjeđa tehnika. Vrlo dugi konci se umjesto za križ vezuju za bambusovu letvicu. Odlikuju se vrsnoćom u izradi i animaciji lutaka, koje mogu izvoditi razne vještine: npr. ratnik i konj, ratnik uzjaše na konja; lutka prebire prstima po koncima kao po žicama harfe; i sl.

marionete

Da bi se stekla vještina animacije ručnih lutaka (ginjola) koja krasi kineske lutkare, potrebna je dugotrajna svakodnevna vježba. Kineski lutkari mogu razdvojiti palac, kažiprst i srednjak, tako da međusobno čine pravi kut. Mogu saviti posljednji zglob kažiprsta ne pomičući ostale zglobove. Mogu baciti lutku u  zrak, prevrnuti je i ponovno dočekati na ruci te odmah nastaviti s igrom. Od europskih ručnih lutaka kineske se razlikuju u proporcijama: imaju manje glave, a proporcije su slične proporcijama odrasla čovjeka. Karakteristično je korištenje raznovrsnih rekvizita: stolića, posuda i pribora za jelo, jela i pića, pisaćih stolova s priborom, toaletnih stolića itd. Lutke žongliraju, izvode akrobacije, međusobno se bore.

lutkice1

Lutke na štapu (javanke) imaju jedan nosivi štap i dva štapića za ruke, obično skrivena u odjeći lutke. Mogu biti male i vrlo velike, oko 1 m. Glave su detaljno izrezbarene, a kostimi raskošni. Izuzetno su vizualno atraktivne i plijene pravim akrobatskim animacijama. Lutka može micati nosom, zatvoriti i otvoriti oči, isplaziti jezik. Animatori su često odjeveni u jednake ili vrlo slične kostime kao luke koju animiraju.

lutkice2

Lutke za kazalište sjena su tradicionalno napravljene od kože magarca, ovce ili bivola. Koža se obrađuje, boji te premazuje biljnim uljem koje boje čini prozirnima, čistima i izuzetno jasnima na osvijetljenoj pozadini. Lutke su veličine 30-50 ili oko 80 cm (ovisno o području), pokretne su u struku, pokreću laktove, zglobove na rukama, noge, često i koljena. Lutka se može klanjati, prevrtati preko glave, letjeti iznad oblaka, pojavljivati se i nestajati. Nosivi štap usađen je između plećki lutke; dva štapića pričvršćena za ručne zglobove, kojim se pomiču ruke. Posebnu draž predstavama nekad davale su tradicionalne uljanice koje su treperavom svjetlošću oživljavale likove, što električno svjetlo ne može.

lutkice3lutkice4

Jak zamah modernom lutkarstvu dao je posjet i kasnija suradnja sa Sergejom Obrazcovim, ocem suvremenog lutkarstva iz Rusije. Nakon reformi i otvaranja Kine u 1980-im godinama jačaju utjecaji iz drugih zemalja (npr. japanska drama pod maskama). Novost je bila pojava glumca uz lutku.

Danas, zahvaljujući svojoj vještini kineski su lutkari rado viđeni gosti na inozemnim festivalima. U Kini je sve veća popularnost lutkarstva u odgoju i obrazovanju, a kineska vlada pokazuje interes za zaštitu nematerijalne baštine. U Kini su osnovani brojni međunarodni festivali kazališta lutaka, a 2012. održan je svjetski kongres UNIMA-e i velik međunarodni festival kazališta lutaka u Chengduu.

Na 50. PIF-u 2017. godine uživali smo u majstorskoj animaciji Lutkarske trupe Guanxi.

U predstavi “Novi šarm lutkarstva” imali smo priliku uživati u maestralnoj kolektivnoj animaciji ansambla i vizualnoj atraktivnosti predstave. Međunarodni stručni žiri je to prepoznao i nagradio predstavu za najbolju koreografiju i kolektivnu animaciju.

lutkice5

Predstava je, u nešto drugačijem obliku, izvođena i u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu.

Fotografije: Duško Bojanić

lutkice6

lutkice7

lutkice8

Video: https://www.bing.com/videos/search?q=chinese+puppetry&&view=detail&mid=8CB3385E1E058F4BE3D88CB3385E1E058F4BE3D8&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3Dchinese%2Bpuppetry%26FORM%3DHDRSC3  

S vama su putovale izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.