UPOZNAJTE - Ivan Martinka – glumac, lutkar i redatelj, Slovačka

IVAN MARTINKA – glumac, lutkar i redatelj, Slovačka

Dvjema predstavama koje su ostavile snažan dojam na proteklim PIF-ovima zajednički imenitelj je Ivan Martinka. Tko se krije iza tog imena?

Ivan Martinka je rođen u Bratislavi gdje je 1995. završio lutkarski studij na Akademiji scenskih umjetnosti. Dvije sezone bio je član Lutkarskog kazališta lutaka u Bratislavi, a nastupao je u Parizu i Njemačkoj (u Kölnskom kazalištu pantomime Milana Sládeka).

Ivan Martinka glumac predstava Anna Frank

Kao gostujući glumac igrao je u Divadlo Andreja Bagara u mjuziklu "Grk Zorba" (2001.), te u mjuziklu "Adam Šangala" (2003) glumio naslovni lik. Nastupio je u kazalištu Aréna u predstavi "Oscar i dama u ružičastom". Sa skladateljem Andrejem Kalinkom 2005. je realizirao oratorij "Noć svjetla i dan tame" povodom otvaranja rekonstruirane sinagoge u slovačkom gradu Šurany. 2009. godine debitirao je kao redatelj u Starom kazalištu Karol Spišák u Nitri, u predstavi "Palčica" (prema kratkoj priči H. Ch. Andersena). Surađivao je sa Slovačkim nacionalnim kazalištem u predstavama "Faust I, II" (2010), "Oresteia" (2012) i "Mojmír II." (2015.), gdje igra u dječjoj operi "Mali dimnjačar" (2010) i u operi "Seviljski brijač" (2013). U Lutkarskom kazalištu Žilina realizirao je opsežniji Projekt Gilgameš, nazvan "Epos" (2011), s Andrejem Kalinkom.

Alica u zemlji čuda

PIF-ova vjerna publika upoznala je Ivana Martinku kroz dvije predstave: „Palčica“ Starog kazališta Karola Spišáka iz Nitre (44. PIF 2011.) i „Pinocchio“ Novog kazališta iz Nitre (51. PIF 2018.).

Predstava „Palčica“ istinski lutkarski biser. Andersenovu je bajku redatelj i vrsni lutkar Ivan Martinka oblikovao naglašeno poetski. Svi glumci lutkari, među njima i Ivan Martinka, svojim preciznim i mekim pokretima nisu animirali samo lutke, nego i cijeli prostor, oživljavajući pokretne kulise, lišće, granje i drveće, elegantno ih transformirajući u životinjski svijet. Prozračna i savršena poput paučine predstava je osvojila gledaoce i u potpunosti ih „uvukla“ u carstvo malene Palčice. Visoku kvalitetu predstave prepoznali su članovi međunarodnog stručnog žirija i predstavi dodijelili GRAND PRIX.

Palčica

Predstava „Pinocchio“ autorski je projekt izvanrednog glumca, lutkara, redatelja i scenografa, Ivana Martinke. Ona nije temeljena na doslovnoj interpretaciji Collodijeva Pinocchija, već je riječ o vizualno-glazbeno-lutkarskoj asocijaciji na tu temu. Jedna od kvaliteta ove predstave jest njezina savršena sinkronizacija glumaca i animacija lutaka.

nove divadlo pinnochio FOTO Collavino 8836

Nadamo se novim predstavama Ivana Martinke i veselimo susretu na sljedećim PIF-ovima.