UPOZNAJTE - Cris Miguel, lutkarica, glumica i glazbenica

Cris Miguel – lutkarica, glumica i glazbenica, Brazil

45. PIF 2012. godine doveo je u Zagreb brazilsku lutkarsku družinu “Ópera na Mala”. Njihovom predstavom "Baú de Histórias" dominirala je beskrajno šarmantna lutkarica i pjevačica Cris Miguel, koja se trudila predstavu igrati na hrvatskom jeziku. Cris je pjevala, svirala harmoniku, animirala lutke donoseći radost u kazalište. Koliko je u tome uspijevala potvrdila je nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu.

Cris 5

Cris je lutkarica, glumica, autorica priča i scenarija za televizijske emisije za djecu, glazbenica, pjevačica i plesačica. Završila je studij umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Parani, Brazil.

Od 1997. godine dio je glazbene skupine „Mawaca“ koja razvija umjetničko istraživanje etno glazbe. 1997. osnovala je kazališnu lutkarsku družinu u São Paulu, u Brazilu, pod nazivom “Ópera na Mala”. S istom družinom stvorila je lutkarsku TV emisiju za djecu, pod nazivom "Baú de Histórias" (Kovčežić priča). Producirano je, snimljeno i emitirano više od osamdeset emisija od 2005. do 2009. godine. To je jedna od omiljenih emisija za djecu u Brazilu.

Cris11

Od 2014. Cris Miguel počela je surađivati ​​s glazbenikom i glumcem Danilom Tomićem. Napravili su nekoliko novih kazališnih predstava i izvodili ih diljem svijeta. U lipnju 2019. zajedno su osnovali kulturni centar u São Paulu pod nazivom "Casa Passarinho", prostor za glazbene koncerte i lutkarsko kazalište, tečajeve i umjetničke aktivnosti. Od tada umjetničku družinu nazivaju istim imenom: "Cia Casa Passarinho". Cris Miguel je u svom kulturnom centru stvorila "Mini muzej lutaka” gdje je izložila mnoge kreacije koje je stvorila s umjetnicom Paulom Galasso.

Repertoar od trinaest predstava izvodi u nekoliko kazališta, škola, umjetničkih ustanova u Brazilu. Sudjelovala je na raznim festivalima širom svijeta, u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Kini, Boliviji, Argentini, Portugalu, Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Rusiji i Ukrajini.

Nagrade:

- 2007., FEMSA (Brazil) – nagrada za najbolju glazbu u predstavi “Raimundo e a Menor Banda do Mundo”;

- 2008., FEMSA (Brazil) – nagrada za najbolju glazbu u predstavi"Baú de Histórias";

- 2011., Festival kazalušta za djecu u Subotici (Srbija) – glumačka nagrada za izvedbu predstave “Baú de Histórias”;

- 2012., 45. PIF – nagrada dječjeg žirija za predstavu “Baú de Histórias”; 

- 2016., Puppet Festival Podgorica (Crna Gora) – nagrada dječjeg žirija za predstavu “Tanto Mar”; 

- 2018., PuppetUP Festival u Kievu (Ukraine) – glumačka nagrada za izvedbu predstave “Carmencita”;