S LUTKOM OKO SVIJETA - INDONEZIJA

S LUTKOM OKO SVIJETA

Dragi veliki i mali lutkoljupci!

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo. Naša sljedeća postaja je:

INDONEZIJA

Republika Indonezija je otočna država u jugoistočnoj Aziji i djelomično u Oceaniji. To je najveća otočna država na svijetu. Ime Indonezija je grčkih korijena i znači Indijski otoci (Indos – grč. Indija, nesos – grč. otok).

indonezija karta

Ona je četvrta država svijeta po broju stanovnika. Najveći otoci u sklopu Indonezije su Borneo, Sumatra, Java, Sulawesi i Nova Gvineja. Najzastupljenija religija je islam (više od četiri petine stanovnika; Indonezija je najmnogoljudnija zemlja s muslimanskom većinom), a prisutni su i kršćanstvo, hinduizam i budizam.

Wayang, na javanskom sjena, u suvremenom javanskom i indonezijskom jeziku upotrebljava se u značenju „lutka“ odnosno „predstava“ (ne samo lutkarska, nego bilo koja, ugl. tradicionalna). Prvi zabilježeni spomen wayanga datira iz 930. godine. Širenjem islama zabranjeno je prikazivanje Boga odnosno bogova. Dopušteno je jedino prikazivanje sjena umjesto samih figura (lutaka).

Najpoznatije vrste wayanga u lutkarstvu su: wayang kulit, wayang golek i wayang klitik.

Wayang kulit je plošna lutka, visoka oko 40-60 cm, izrađena od kože (tradicionalno od kože bivola), pričvršćena na štap (od bambusa ili bivoljeg roga) koji prolazi dužinom lutke. Dodani su štapići za ruke (čempuriti). Koža se obrađuje dok ne postane tanka i prozirna. Buše se rupice i lutke se bojaju. Izvor svjetla tradicionalno je bila uljanica, danas električna svjetiljka. Lutke su prislonjene na bijeli zaslon, publika ih vidi kroz zaslon. Predstava obično traje velik dio noći ili cijelu noć. Od 2003. wayang kulit je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna baština. Indonežani nastoje očuvati svoju baštinu, popularizirati je među mladim naraštajem pa i modernizirati (na brz i jeftin način lutke se izrađuju od kartona, bojaju preko šablone i prodaju djeci tijekom predstave; izdaju se slikovnice i stripovi s likovima iz wayanga i sl.).

wayang lutka 1wayang lutka 2

Wayang golek je štapna lutka, tip lutke koji se na hrvatskom zove javanka, što je proizišlo iz podatka da ovaj tip lutke potječe s otoka Java. To je lutka punoga volumena, izrađena od drva. Ima nosivi štap, koji je spojen s glavom i pomiče je, a štapići za ruke ujedno pomiču tijelo. Lutka nema noge, nosivi štap prekriva suknja (sarong; i kod muških i kod ženskih likova).

wayang golek 1wayan golek 2

Wayang klitik  je lutka izrađena od drva ali plošna (debljine 5-15 mm). Ima jedan nosivi štap i dva štapića za ruke. Glava je spojena s tijelom i nepomična, ruke pomične. To je prilično rijedak tip wayanga. Naziv klitik je onomatopeja, jer dolazi od oponašanja zvuka koji lutke proizvode kad su animirane (klitik-klitik).

wayang klitik 1wayang klitik 2

 

Indonezijeske predstave su jedinstvene po tome što jedna osoba vodi priču i animira lutke glumeći sve likove. To je dalang, lutkar u predstavama, svećenik i umjetnik istodobno. On objedinjuje uloge dramatičara, producenta, redatelja, dirigenta, pjevača, pripovjedača, glumca, animatora lutaka, učitelja i svećenika, a često sam i izrađuje lutke. Animira sve lutke i mijenjajući glas za svaku ulogu govori tekst svih likova. Vrlo je cijenjen i smatra se da ima nadnaravna svojstva kao posrednik između ljudi, bogova i duhova. Publika ostaje budna po cijelu noć kako bi uživala u umjetnosti dobrih dalanga.

dalang animira lutkudalang animira lutku 2

Gamelan je naziv za orkestar, instrumentalni glazbeni ansambl sastavljen uglavnom od udaraljki. Gamelan izvodi tradicionalnu glazbu koja u Indoneziji prati ples, predstave wayanga, rituale i svečanosti. Iza leđa dalangu su glazbenici s instrumentima, ponekad i pjevačica ili više njih. Glazba ne ilustrira tijek predstave, ne daje zvučne efekte, nego samo sugerira opće raspoloženje.

gamelan

Wayang beber je vrsta tradicionalne indonežanske kazališne predstave u kojoj dalang odmotava svitak i pripovijeda. Na svitku su naslikani prizori. Gamelan (orkestar) svira, a dalang odmotava svitak i pripovijeda. Kad se na svitku prikaže prvi prizor, dalang pričajući i pjevajući opisuje epizodu. Pošto završi s jednim prizorom, dalang odmota svitak do drugog prizora i tako redom. Tijekom večeri odmota nekoliko svitaka.

Bogata indonežanska tradicija kazališta i lutkarstva neiscrpan je izvor istraživanja. Zato se slobodno upustite u avanturu.

Video – Kathy Foley, žena dalang

https://www.youtube.com/watch?v=Wph0cBNi7Yo

Video dijela predstave – wayang kulit:

https://www.youtube.com/watch?v=jDWfs1QlYME

Video dijela predstave – wajang golek:

https://www.youtube.com/watch?v=ziJitWg26dc&list=RDziJitWg26dc&start_radio=1&t=162

S vama su putovale izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.