UPOZNAJTE - Ronny Aelbrecht, lutkar i redatelj

 Lutkarstvo u izolaciji 

Jedna fotografija objavljena na profilu Ronnya Aelbrechta podsjetila je na 42. PIF 2009. i jednu posve neobičnu i originalnu predstavu.

Riječ je o predstavi Crvenkapica na bakin način, kazališta Figurentheatre Vlinders & C ° iz Belgije. To je osvježavajuća, opojna i mirisna izvedba u kojoj se miješaju dojmljive slike, veseli zvukovi... i Crvenkapica. Lutke su od povrća (rajčica, poriluka i celera), a kamera prati njihovu igru i projecira je na platnu. Predstavom ne vladaju riječi, već vizualni humor, tave i posude, zvuci, mirisi i pravo kuhanje. Jedan kuhar živi sam na pustom otoku, u svojem restoranu gdje poslužuje juhu od rajčice. Ali, dosta mu je tog života.Netko ga mora zamijeniti. Ali tko? Netko tko više voli hladnoću od topline? Netko tko čita bajke? Netko tko voli uzgajati patlidžane? Nije li to pomalo suludo? Postaje još i luđe kad se u priču uključe Crvenkapica, njezina majka, baka, lovac, i, naravno, siroti vuk. Svi sretnici koji su prisustvovali predstavi imali su, na kraju, priliku kušati juhu koju su glumci kuhali pričajući priču!
Ronny Aelbrecht, glumac i scenograf u predstavi, rođeni je Belgijanac, gdje i danas živi. U mladosti se školovao za ekonomista i planirao pohađati studij kemije. Zanimanje za rad s djecom prevagnulo je da Ronny upiše studij pedagogije u Pedagoškom zavodu Sint-Jan Berchmans u Oostakkeru, gdje je stekao diplomu učitelja. Od 1. rujna 1978. do lipnja 1990. radio je kao učitelj u Beverenu.
Ronny je 1983. s dvojicom kolega učitelja, Chrisom Van Goethemom i Janom Braemom, osnovao kazalište lutaka Toepeneus. 1995. godine naziv je promijenjen u Figure Theatre Vlinders & C ° kako se i danas zove.
U međuvremenu, Ronny je pohađao lutkarsku školu u Mechelenu od 1986. do 1990. i završio je kao jedan od najboljih (magna cum laude). Stjecao je iskustvo redatelja u EFTC-u (Europski centar kazališta predmeta) u Gentu.
Pohađao je nekoliko tečajeva na VVP u Sint-Niklaasu, Antwerpenu i Neerpeltu. Tečaj čeških lutaka Antonina Mullera i Michaela Bartonova, tečaj Glumci u pokretu u CVA teatru u Anderlechtu, tečaj Crno kazalište u Lomzi (Poljska), tečajevi plesa u Oris VZW Antwerpenu, stažiranje u Malom kazalištu lutaka u Sofiji (Bugarska) i u kazalištu Babuschka Eppingen u Njemačkoj, radionica s Onnijem Huissinkom (Speeltheater Holland).

Ronny Aelbrech 2

Ronny iza sebe ima oko 4200 izvedbi predstava od kojih je 10 režirao. Osim što je dramaturg, scenograf, izrađivač lutaka i redatelj, on je i umjetnički voditelj Figuren theatra Vlinders&C °.
Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku ponovno ugostiti ovog osebujnog lutkarskog umjetnika.
Više o kazalištu: https://vlinders.be/