S LUTKOM OKO SVIJETA - VIJETNAM

S LUTKOM OKO SVIJETA

Dragi veliki i mali lutkoljupci!

Pozivamo vas na virtualno putovanje kroz svijet lutkarstva. Spakirajte ljubopitljivost i želju za upoznavanjem novoga i krećemo! Vodimo vas u daleke krajeve svijeta gdje stoljećima živi lutkarstvo.

 Naša prva postaja: VIJETNAM

Službeni naziv je Socijalistička Republika Vijetnam. To je država u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva.

karta vijetnam

Vijetnam je izdužen u smjeru sjever–jug (1650 km), s uskim središnjim dijelom (na najužem mjestu samo 50 km). To je zemlja s mnogo vode: rijeka, jezera i močvara, koje se zbog blage klime nikad ne zaleđuju. Možda su baš nepregledna vodena prostranstva u 11. stoljeću izrodila specifične vijetnamske lutke na vodi. U starom Vijetnamu lutkarstvo na vodi bilo je, pored omiljenog oblika zabave, način da se ugodi duhovima koji upravljaju ljudskim životima. Prirodna pozornica tada su bili ribnjaci i poplavljena rižina polja. Lutkari su bili do pojasa u vodi, gledatelji sjedili na obali. Danas se predstave izvode u ribnjacima u selima, namjenskim zgradama s bazenima, a na gostovanje se putuje s prenosivim rezervoarima. Do 8 animatora stoji u vodi do pojasa iza zaslona u obliku fasade hrama.

fotka hrama

Nekada samo muškarci, danas i žene, izvode predstavu uz glazbenu pratnju vokala i tradicionalnih instrumenata. Pjevači pjevaju priču koju prikazuju lutke i mogu uzviknuti riječ ohrabrenja ili upozorenje lutki koja se nađe u opasnosti. Svjetlo reflektora i šarene zastave pridonose veselom ugođaju. Obvezan je i vatromet, ne samo na početku i kraju, nego kao sastavni dio predstave (npr. uz zmaja i sl.).

Lutke su izrezbarene od drveta i obojene vodootpornim lakom, mogu težiti i do 15 kg. Pojavljuju se s jedne ili druge strane pozornice ili izranjaju iz vode. Animiraju se preko dugačkih bambusovih štapova i sistema konopa, skrivenih ispod vodene površine (danas se u vodu stavlja boja kako bi se sakrila konstrukcija).

skrivanje konstrukcije vijetnam

Video predstave tradicionalnog vijetnamskog kazališta lutaka:

video predstave vijetnam

https://www.youtube.com/watch?v=KXvhVhBmk6s

Video koji prikazuje lutkare iza scene:

iza scene predstave vijetnam

https://www.youtube.com/watch?v=MpsANa5SrfA

S vama su putovale izv. prof. dr.sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, i izvršna producentica PIF-a Ljubica Suturović.