SVJETSKI DAN LUTKATRSTVA 21.3.2019.

  • Pročitano 250 puta

Zapala me velika čast da se baš moje riječi čuju prije predstave koju ćete gledati, eto, na prvi dan proljeća.

Kad govorim o lutkama, mogu govoriti o sebi. Sudjelovao sam kao redatelj koji pomaže glumcima lutkarima udahnuti život u lutku tek nekoliko puta. Jedna opera, zatim jedna cijela godišnja kozmološka priča o staroslavenskim bogovima, pa jedna povijest grada Zagreba od osamdesetak tisuća godina i jedna poznata priča u kojoj sudjeluje voće i povrće. Kako nevjerojatno raznorodne teme koje povezuje ta čudesna lutkarska umjetnost! Ali, doista sam uživao. I jako puno naučio, a pomalo i preuzeo u druge vrste predstava koje radim.

Ja, redatelj, zapravo se koristim kazalištem kao lutkom. Njegovom pozornicom s kojom se može igrati i animirati ju, rasvjetom, koja je nevidljiva lutka sasvim drugačijeg agregatnog stanja, glazbom, kao jednom od najvažnijih igračaka, lutaka načinjenim od nota kojima sviramo, pjevamo i potičemo na igranje, pa onda uzimam tekst kao lutka od slova, na kojem se već pisac igrao sa svojim lutkicama, riječima i rečenicama, znakovima i interpunkcijama udahnuo život. Glumac lutkar tu je potražio ideju za oblik koji će dati svojoj ulozi i pomoći u stvaranju lutke onima koji lutke rade u radionicama. I tako se svi igramo, svi smo lutkari svojeg zanata, i sve se to sklopi u oživljeni predmet nastao kao plod zamišljene stvarnosti mnogih ljudi prije nego izađe na pozornicu.

I tko onda ima pravo reći da lutka nije živa? Uzima ju u ruke onaj koji je dobio tu svetu dužnost da čuva njezinu dušu i govori u njezino ime. Glumac lutkar. Onaj koji je sudjelovao u njezinom rađanju, odrastanju, pazio ju i učio s njom prve korake, da bi ju zrelu i odraslu, spremnu za život na pozornici pokazao u predstavi. I što je lutka zrelija i odraslija, to je više zaigrana, to više inspirira, to više pruža radosti i otvara maštu publici. I maloj i velikoj.

Odrasli jako vole lutkarsko kazalište, samo ponekad to ne priznaju.

Odrasli često i sami bivaju lutkari, ponekad na krivi način, pokušavajući vući konce tamo gdje i ne trebaju i praveći od drugih, malih ili velikih, lutke koje nemaju svoju slobodu. Pa zato takve odrasle moramo vratiti u gledalište mašte, suosjećaja i poniznosti prema tim malenim krpenim, drvenim, metalnim, papirnatim stvorenjima.

Lutke su potrebite naše pažnje. Došle su na svijet iz nečije želje, odraz su nečijeg duha, potrebe za razumijevanjem, vapaja za trenutkom. I kad shvatimo da je cijeli svijet jedna velika, lijepa igračka, jedna lutka koju smo sami izmaštali, udahnuli joj život, kad to razumijemo, moramo onda dobro pripaziti. I dobro ju čuvati.

Nazdravljam ovaj današnji dan s radošću, jer su hrvatski lutkari, kazališta i predstave ponos našeg glumišta. U vremenu kad stvarnost virtualnog svijeta pomalo nadilazi fizički dodir, realnosti lutke i igračke, hrvatsko se lutkarstvo, kazališta, mladi lutkari, inovativne predstave i festivali njeguju, razvijaju i igraju. Sretan vam prvi dan proljeća lutaka!

Krešimir Dolenčić

redatelj

 

Svjetski dan lutkarstva 2019.

Dadi

Dadi D. Pudumjee, biografija

Dadi D. Pudumjee jedan je od modernih kreativnih lutkarskih umjetnika i redatelja u Indiji.

Lutkarstvom se isprva bavio kao hobijem u svom rodnom gradu Pune, Indija. Diplomirao je ekonomiju, nakon čega je otišao u NID, Nacionalni institut za dizajn u Ahmedabadu, Indija, u odjel za vizualne komunikacije. U Ahmedabadu se pridružio lutkarskoj sekciji koju je vodila pokojna Meher R. Contractor s Akademije scenskih umjetnosti Darpana. Tamo je svoj hobi lutkarskog kazališta razvio u  profesionalnu praksu.

Godine 1972. sudjelovao je na međunarodnom svjetskom lutkarskom festivalu u Charleville-Mézièresu i na kongresu UNIMA-e. To ga je zbližilo s mnogim lutkarima i njihovom umjetnošću, a tu tradiciju nastavlja i dan-danas.

 Godine 1976. dobio je stipendiju švedske UNIMA-e i stipendiju Švedskog instituta da kao student gostuje u Institutu kazališta lutaka u Stockholmu u Švedskoj, pod vodstvom Michaela Meschkea. Tamo je također pohađao radionicu animacije bunraku lutaka pod vodstvom majstora lutkara Sennosukea Yoshide iz Osake u Japanu.

go unlmai

 

Kasnije se pridružio kazalištu za djecu i mlade Vår Teater u Stockholmu, pod vodstvom ravnatelja Guntera Wetzela, kao pedagog za lutkarstvo i kreativnu dramu.

Od tada je radio kao gost redatelj za Puppen Theater – Berlin u Demokratskoj Republici Njemačkoj (1979.); kao osnivač i umjetnički ravnatelj lutkarskog kazališta Sutradhar – Indija (1980.-1986.); kao osnivač i direktor lutkarskog kazališta Ishara u Delhiju (od 1986.). Sada je izvršni povjerenik za lutkarsko kazalište Ishara Puppet Theatre Trust, a uz to je i voditelj godišnjeg Međunarodnog Ishara festivala lutaka u Delhiju, kojem je to u 2019. godini već 17. sezona.

Kreirao je lutke za mnoge TV-emisije i serijale, izložbe, paviljone, plesne predstave, opere i proslave.

Godine 1998. bio je kustos izložbe „Čovjek, um i maska“ (Man, Mind and Mask) za IGNCA (Nacionalni centar za umjetnost Indira Gandhi) kao i izložbe lutaka Putul Yatra iz fundusa delhijske Sangeet Natak Akademije, organizirane u gradu Tolosa, Španjolska.

Bio je koordinator sastanka komisije UNIMA Asia Pacifc u Chennaiju 2002. i sastanka UNIMA-inog izvršnog odbora u Delhiju 2004. godine.

Bio je i koordinator i voditelj radionica o lutkarstvu i srodnim umjetnostima za razne agencije, škole i ustanove u Delhiju i inozemstvu. Bio je mentor studentima za majstorske UNIMA tečajeve i njihov osnovni tečaj.

Koristeći lutkarstvo za svijest o HIV-u i svijest o zloporabi droga u Delhiju i okolici, a u suradnji sa SBT DELHI (Salaam Baalak Trust Delhi) bio je direktor i voditelj UNESCO-vog EU projekta o HIV / AIDS-u i zloporabi droga. Vezano uz ovaj projekt, odigrano je više od 100 izvedbi triju predstava „Chunouti the challenge”, „Nazre Kholo” i „Chakravyu” u Delhiju, Chandigharu, Mumbaiju, Dhera Dhunu, u školama, zajednicama, nevladinim organizacijama i drugdje.

Dadi Pudumjee i kazalište lutaka Ishara Puppet Theatre Trust nastupali su, održavali predavanja i vodili radionice u Japanu, Australiji, Indoneziji, Kini, Šri Lanki, Rusiji, Uzbekistanu, Iranu, Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Škotskoj, Kanadi, SAD-u, Brazilu i Meksiku.

Službene dužnosti

Predsjednik UNIMA-e (svjetska lutkarska organizacija) u svom trećem mandatu – www.unima.org

Potpredsjednik Izvršnog odbora UNIMA-e od 1992. do 2004. godine.

Bivši predsjednik Komisije UNIMA Asia Pacific.

Bivši predsjednik UNIMA Indija.

Osnivač-urednik biltena „Sutradhar“ koji izdaje UNIMA India.

 

UNIMA mlada 90 godina

2019. član Vrhovnog vijeća Sangeet Natak Akademije.

Povjerenik Nacionalnog centra za podršku folkloru Chennai.

Član UNESCO-vog projekta očuvanja materijalne kulturne baštine Parsi Zoroastrian.

Nagrade za doprinos lutkarstvu

U ožujku 2011. predsjednik Indije dodijelio mu je nacionalni orden Padma Shri.

1992. godine Akademija Sangeet Natak dodijelila mu je Nacionalnu nagradu za rad u lutkarstvu.

Nagrada Sanskriti Pratisthan za lutkarstvo, u Delhiju.

Dobitnik nagrade za lutkarstvo Delhi Natya Sangh.

Dobitnik nagrade za kulturu Delhi Parsi Anjuman.

Dragi kolege lutkari, članovi UNIMA-e i uvaženi kolege iz svih krajeva svijeta, koji ste danas s nama –  svima vama želim srdačnu dobrodošlicu!

Kad su me zamolili da napišem UNIMA-inu poruku za svjetski dan lutkarstva za 2019. godinu, bio sam duboko dirnut, jer mi je velika čast i privilegij obratiti se svima vama u 90. godišnjici ove naše velike organizacije – Union International de la Marionette – UNIMA.

Ponosan sam što mogu reći da smo najstarija međunarodna kazališna organizacija u svijetu. Dok ponosno gledamo na našu povijest i naslijeđe, vidimo čvrste stupove na kojima počiva UNIMA: tradicija, talent, imaginacija i naporan rad. Naši osnivači i mnogi koji su nastavljali sa svojim vizionarskim radom – to su pojedinci koji su oblikovali svijet lutkarstva. Neki su danas s nama, neki u našim sjećanjima, ali njihovi ideali, vrijednosti, umjetnička ostavština, a nadasve suosjećanje, žive i dalje kroz rad 90-ak naših nacionalnih centara, kroz naše predstavnike širom svijeta.

Od samog svog početka, UNIMA je bila poznata kao platforma za njegovanje, podršku, razmjenu i dijeljenje kreativnih ideja, misli i djelovanja. U 90. godini postojanja UNIMA-e, naša predanost mora biti okrenuta novim i budućim generacijama mladih lutkara – kako tradicionalnih, tako i modernih – koji stvaraju najljepšu srž svoje mašte, kreativnosti i komentara. Ako mogu tako reći, stojimo na mostu s prtljagom prethodnih generacija, ponovno otkrivamo sebe i gledamo u svijetlu i pozitivnu budućnost.

Danas živimo u doba tehnologije i promjena koje lutkarstvu i UNIMA-i donose velike mogućnosti –

angažirati se oko nove publike, koristiti lutke na način koji će živopisnije ispričati priče, stvoriti i osmisliti nove modele distribucije i platforme za prikaz našeg rada.

Često sam čuo ljude pitati: Ali zašto UNIMA? Na to mogu odgovoriti da je UNIMA globalna obitelj s ljudskim resursima dostupnim širom svijeta – to je ono što ovu organizaciju čini onakvom kakva jest i definira što ona predstavlja. Diljem svijeta imamo veliku vojsku volontera, koji su uvijek spremni pomoći i njegovati talente.

Što nas to toliko privlači ovoj formi, kojoj i sami dajemo život? Je li to ono beživotno što oživljava, i na taj način govori tisuću riječi, na način na koji nijedan ljudski glumac ne bi mogao, ili ne bi mogao imati dopuštenje da to učini, ili je to da sebe vidimo kao stvoritelje koji manipuliraju svojim podanicima? Što god da je slučaj, lutke širom svijeta izražavaju, igraju, bore se, vole i povezuju naše brojne uspomene prošlosti s našom sadašnjošću. Podučavamo novu generaciju da se moramo držati naših prošlih vrijednosti i tradicija, dok smo nepokolebljivo otvoreni za nove ideje.

Proslavimo, dakle, tu ljubav ne samo za lutkarsku umjetnost, nego prije svega za pokušaj razumijevanja razlika koje postoje između naroda i kultura, koje treba približiti i izbrisati, ovakvom vrstom proslave kao što je ova danas. Ova organizacija i oblik umjetnosti omogućuje nam promicanje najplemenitijih ljudskih vrijednosti kao što su mir i međusobno razumijevanje među ljudima, bez obzira na njihovo podrijetlo, politička ili vjerska uvjerenja i razlike u kulturi, u skladu s poštivanjem temeljnih ljudskih prava kako je definirano Općom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. Prisutna u više od 90 zemalja, UNIMA je platforma za razmjenu i dijeljenje informacija između ljudi koji se bave lutkarstvom, njegovim istraživanjem, poviješću i koji su strastveni u vezi s ovom umjetničkom formom.

Na Svjetski dan lutkarstva oduševljen sam što vidim da smo kao organizacija doprli do toliko mnogo ljudi i toliko zajednica širom svijeta, posebno u područja u nepovoljnom položaju, kojima inače ne bi bilo moguće doživjeti kazalište lutaka. Kao predsjedniku UNIMA-e, čast mi je i privilegij raditi sa svima vama. Tijekom putovanja i druženja u funkciji predsjednika, doživio sam veliki osjećaj zajedništva među lutkarima širom svijeta; u svima vama je plamen, koji nas drži na putu bez obzira na situaciju; uvijek se susrećemo i razmjenjujemo misli i ideje sa smiješkom. Imao sam prilike njegovati velika prijateljstva i izgraditi divnu obitelj širom svijeta, a to je ono što će biti sa mnom do kraja mojih dana.

Zahvaljujem.

Dadi D. Pudumjee

Predsjednik svjetske UNIMA-e

 1. Plakat Svjetski dan lutkarstva Belišće

 

3. Poster for World Puppertry Day Croatian Web