Riječ urednice programa

Riječ urednice programa

  • Pročitano 1542 puta

PiPP


Lanjski PIF odigravao se pod motom PPP (PIF-ovih prvih pedeset). Ove godine, s PiPP (pedeset i prvim PIF-om), zakoračili smo u PDP (PIF-ovih drugih pedeset). Još malo i dogurat ćemo do stotke...

Pa kakav je PiPP?

Staromodan. PIF vjeruje u staromodne vrijednosti poput kvalitete predstave. Ne vjeruje da predstava mora biti naporna i negledljiva, da lutkarska predstava mora odbaciti lutke, da se lutkom ne smije ispričati priča. Sve se to smije, kao što ni lutke ni priča ne moraju biti klasične. Važno je samo da je predstava dobra. (Ah, kako staromodna riječ!)

Globalistički. Predstave dolaze sa više kontinenata, iz trinaest država... ne, zapravo petnaest, ili šesnaest. Ovisi kako se broji. Čileanac živi i radi u Španjolskoj, Mađar i Bugarkinja osnovali su kazalište u Bugarskoj pa ga preselili u Kanadu, kao što su se i Grci preselili u Njemačku, a Izraelci rade i u Izraelu i u Švicarskoj. I svi će se naći na privremenom radu, makar i jednodnevnom, u Hrvatskoj. I svi oni govore svatko na svom jeziku, uključujući bezrječni jezik, lutkarski jezik i pravi esperanto (ili barem jednu riječ, supervažnu riječ: amikeco – prijateljstvo). Da i ne spominjemo sedam redatelja iz sedam zemalja koji su režirali svatko svoju priču od sedam minuta koje su se sve našle u jednoj predstavi. Da i ne spominjemo bijelu devu u mongolskoj pustinji i tajnovitu rusku dušu viđenu na ruski i na hrvatski način.

Razlikonosan. Neobična riječ? Takav je ovaj PIF. Raznolik po motivima, a među njima caruju motivi različitosti. Pitanja suživota, prihvaćanja različitosti, tolerancije, traganja za vlastitim identitetom, borbe za svoje mjesto u svijetu... danas su vrlo popularne teme, s kojima se lutkari, koji su i kroz povijest bili drukčiji od drugih, suvereno nose. Kada pinokiji postaju ljudska bića? Zašto je guščić uvjeren da je medvjed? Što će učiniti ružno pače kad otkrije da je zapravo krokodil koji jede patke, barem kad mu one nisu obitelj? Hoće li zelena jabuka, dijete crvenih roditelja, nakon dugog putovanja pokrenutog željom za osvetom, shvatiti da jabuka ne pada daleko od stabla? Na pifovskom putovanju susrest ćemo bijele deve, strašila, jednonoge (zovu se jednonozi jer imaju jedan nog) i cijelu obitelj smajlića koji će postati tužnići, pa opet smajlići.

Lutkarski inovativan i poticajan. Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike – marioneta, i to marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jedanput (na PIF-u 2009.) pa se mogu smatrati čistom egzotikom, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih. I lutaka koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi i o... ljubavi.
PMDP. Pleti mi, dušo, PIF. Još barem pedeset godina.

doc. dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa