Predstava

ŽIVOTINJSKE PRIČE, Kazalište za djecu Kragujevac, Srbija (3+)

22. rujna 2022
11:00
Kulturni centar Travno

Opis programa:

Četvrtak, 22. rujna; 11.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 3+; 35 minuta; srpski

U davna vremena, čovjek je živio u bliskom kontaktu sa životinjama, neke je pripitomljavao, druge je lovio, ili su lovile njega. Stoga je razumljivo da se životinje pojavljuju i u najstarijim pričama koje poznajemo. U mnogim poučnim narativima koji su preživjeli do danas, životinje imaju ljudske osobine. Ove priče nazivamo basnama.

Bile su poznate još u starom Egiptu i Indiji, a u Europi su se širile uglavnom pod utjecajem antičke Grčke. Ezop, najpoznatiji pripovjedač svih vremena, navodno je živio u Grčkoj u petom stoljeću prije nove ere. Priča se da je bio iz Frizije, da je bio rob, da je imao grbu, govornu manu i da je pogubljen u Delfima zbog bogohuljenja. Iako nema pouzdanih dokaza da je on zaista živio, pripisuje mu se mnoštvo različitih basni koje su opstale 2500 godina u usmenoj tradiciji.  Basne su doživjele onoliko tiskanih izdanja kao malo koja druga knjiga.

Ezopove basne su obično kratke i duhovite, jednostavnim jezikom izražavaju poučne misli iz svakodnevnog života. Svakoj basni dodaje se sažeto učenje ili moral. Ironijom i izraženom doktrinom ukazuju na greške ljudi. Ezop je oponašao indijske i grčke basne. Nikada nam se nije činilo neobičnim da životinje iz basne govore ljudskim jezikom, pa bismo ih u određenom smislu mogli smatrati pretečom stripova i crtanih filmova. U doba prosvjetiteljstva, basne su  postale popularani književni žanr kojim su autori željeli da uče i obrazuju čitatelje.

KAZALIŠTE ZA DJECU KRAGUJEVAC, KRAGUJEVAC, REPUBLIKA SRBIJA

Osnovano 2003. godine, Kazalište za djecu Kragujevac najmlađe je kazalište te vrste u Srbiji. Na svojem repertoaru kazalište njeguje domaću i svjetsku književnu baštinu, predstave su lutkarske i dramske, a namijenjene su djeci od najranije dobi, djeci školskog uzrasta i mladima.

Kazalište je od početka smješteno u zgradi Doma sindikata, ima 303 mjesta za publiku i scenu opremljenu modernom scenskom tehnikom.

Na sceni Kazališta za djecu Kragujevac svake godine se u prosjeku izvedu tri premijere i oko 170 programa u kojima uživa više od 20 000 posjetitelja.

Osim pripreme i izvođenja predstava iz vlastitog repertoara, Kazalište za djecu Kragujevac očuvalo je tradiciju organiziranja Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra” na kojem iz godine u godinu sudjeluje sve više vodećih svjetskih kazališta.

Zahvaljujući kvaliteti predstava, što dokazuju gostovanja na prestižnim međunarodnim festivalima, kao i brojne osvojene nagrade, Kazalište je steklo velik ugled u zemlji i u inozemstvu.

Detalji

Po motivama Ezopovih basni

Autor teksta: Silvan Omerzu i Meta Brulec

Režija: Silvan Omerzu

Kreacija lutaka: Silvan Omerzu

Scenografija: Silvan Omerzu

Originalna muzika: Vasko Atanasovski

Izrada lutaka: Silvan Omerzu i Žiga  Lebar

Izrada scenografije:  Žiga  Lebar

Izrada kostima: Irena Jovanović

Prijevod teksta: Nebojša Pop Tasić

Ilustracija: Silvan Omerzu

Grafički dizajn: Lazar Stanojević

Fotograf: Lazar Stanojević

Snimatelj: Zoran Laki Lazarević

Igraju:

Lisica, Narator: Milica Redžić Vulević

Vrana, Narator: Nevena Brzaković/  Dubravka Brkić

Petao, Zec, Narator: Petar Lukić

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

22. rujna 2022.
11:00
Kulturni centar Travno

Galerija