Promocija knjiga

Promocija knjiga: ZADARSKO LUTKARSTVO ZA 21. STOLJEĆE, autorica Teodora Vigato; SAN PUTUJUĆEG GLUMCA – monografija Zlatka Košte, autorica Teodora Vigato; APPLIED PUPPETRY IN EDUCATION, DEVELOPMENT, AND THERAPY: THEORY AND PRACTICE, – e-knjiga, urednica Livija Kroflin (za odrasle)

17. rujna 2022
19:00
Kulturni centar Travno, Plava dvorana

Opis programa:

subota, 17. rujna; Plava dvorana KUC-a Travno; 19.00 sati; za odrasle; na hrvatskom

PROMOCIJE KNJIGA

ZADARSKO LUTKARSTVO ZA 21. STOLJEĆE, autorice Teodore Vigato / Zadar

Nakladnik: Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Monografija se sastoji od radova koji se nastajali od 2003. do 2021. i tiskani su u različitim časopisima i zbornicima sa znanstvenih skupova. Obrađuju teorijske i povijesne teme vezane za zadarsko lutkarstvo. Monografija je podijeljena na dva dijela. Prvi dio, koji je autorica naslovila Preteča zadarskog lutkarstva 21. stoljeća, odnosi se na djelovanje Luke Paljetka u Kazalištu lutaka Zadar i postpaljetkovog doba kada se shvatilo da se lutkom može izraziti sve, a povezano je s djelovanjem redatelja Marina Carića koji je lutkarstvo okrenuo prema odrasloj publici. Predstavu Judita čitala je autorica u svojem okruženju i uspoređivala s Juditom koja se izvodila u 17. stoljeću. Šetnja gradom ili ambijentalna predstava Planine na neki je način zaokružila pedesetogodišnji rad Kazališta lutaka Zadar. U zadnjem desetljeću 20. stoljeća udareni su temelji drugačijeg lutkarstva u novom tisućljeću. U trećem dijelu monografije autorica se bavi recentnim lutkarstvom ili lutkarstvom 21. stoljeća. Predstavama nije pristupila linearno, već ih promatra preko različitih tema.

SAN PUTUJUĆEG GLUMCA, autorice Teodore Vigato / A TRAVELING ACTOR’S DREAM, by Teodora Vigato

Nakladnik: Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U monografiji pod naslovom San putujućeg glumca autorice Teodore Vigato predstavljen je lutkarski put Zlatka Košte u Kazalištu lutaka Zadar. Naslov je posuđen od predstave San putujućeg glumca ili princeza na zrnu graška (1997.) jer autorica smatra kako je vrhunac Koštine animacije bio u spomenutoj predstavi koju je režirao bugarski redatelj Aleksandar Ivanov (Sunny Sunninsky). Na ogoljenoj sceni našao se sam Košta s mnogo zračnica s pomoću kojih nam je ispričao priču o razmaženoj princezi. Bila je to pričao o samom Košti koji je cijeli svoj život bio putujući glumac koji je tražio sreću.

Zlatko Košta stvarao je lutkarske uloge i izvrsno animirao lutke u Kazalištu lutaka Zadar cijeli svoj radni vijek. Učio je od najboljih učitelja koji su ostavili veliki trag na njegov glumačko-lutkarski poziv, ali i na zadarsko lutkarstvo uopće.

Predstavljajući radni vijek od četrdesetak godina jednog glumca-lutkara autorica je predstavila i razvojni put glumca-lutkara od običnog poslužitelja lutke do partnera lutki. U monografiji možemo iščitati različite odnose između lutke i animatora koji su se pojavljivali u povijesti i teoriji lutkarstva, a nazočni su i danas.

APPLIED PUPPETRY IN EDUCATION, DEVELOPMENT, AND THERAPY: THEORY AND PRACTICE, urednica Livija Kroflin

Nakladnik: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i međunarodna UNIMA komisija Education, Development nad Therapy

Knjiga Applied Puppetry in Education, Development, and Therapy: Theory and Practice (Primijenjeno lutkarstvo u obrazovanju, razvoju i terapiji: teorija i praksa) predstavlja drugačije i nove pristupe korištenju lutaka u odgoju, obrazovanju, socijalnom radu i terapiji. Značajan je doprinos proučavanju primijenjenog lutkarstva, znanstvenog i teorijskog karaktera, s čvrstim utemeljenjem u praksi. Sadrži dosad neobjavljene rezultate znanstvenih istraživanja i studije slučaja. Namijenjena je studentima i nastavnom osoblju humanističkih i učiteljskih fakulteta, umjetničkih akademija i medicinskih fakulteta; znanstvenicima i praktičarima primijenjenog kazališta i lutkarstva (dramskim pedagozima, učiteljima, odgojiteljima, psiholozima, socijalnim radnicima i terapeutima). Izišla je kao e-knjiga u izdanju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i međunarodne UNIMA-ine komisije Education, Development and Therapy, a može se besplatno preuzeti isključivo na Engleskom jeziku na poveznici:

http://www.uaos.unios.hr/wp-content/uploads/2022/02/Applied-Puppetry-FINAL-za-web.pdf

Detalji

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

17. rujna 2022.
19:00
Kulturni centar Travno, Plava dvorana

Galerija