Predstava

LJEPOTICA I ZVIJER, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci (7+)

20. rujna 2022
11:00
Dvorana Kulturnog centra Travno

Opis programa:

Utorak, 20. rujna; 11.00 sati; dvorana KUC Travno; 7+; 55 minuta; na hrvatskom

Ljepotica i zvijer romantična je i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude. Ova je bajka do danas doživjela puno filmskih i kazališnih uprizorenja. Za ovo uprizorenje posegnulo se za dramatizacijom Františeka Hrubina, napisana je potpuno nova prilagodba koja očarava svojom svevremenošću i suvremenošću. Priča u sebi krije veliku metaforu života. Stvarna ljepota čovjeka nije u njegovoj vanjštini i izgledu nego je skrivena u njegovu srcu. I kako to već u bajkama biva – onaj koji je u krivu nešto nauči, a dobro dobiva zasluženu nagradu.

Lice zvijeri, a srce ljudsko…
Pusto i prazno…
I tako će to biti dok se ne pojavi djevojka koja bi htjela
postati njegovom ženom…
Ta djevojka će ga spasiti i slomiti kletvu…

Petronela Dušová

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU, REPUBLIKA HRVATSKA

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku svoj rad počelo je 1950. godine kao Pionirsko kazalište u kojemu su u predstavama nastupala djeca amateri. Odlukom Općine Osijek kazalište je 1958. dobilo profesionalni status i ime Dječje kazalište ”Ognjen Prica” koje je nosilo sve do 1991. godine. Odlukom Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća grada Osijeka 2006. godine Dječjem kazalištu u Osijeku dano je ime istaknutoga osječkog glazbenika Branka Mihaljevića. Tijekom svoje povijesti Kazalište je na repertoaru imalo vrijedna djela hrvatskih i svjetskih autora koja su realizirali istaknuti redatelji i likovni umjetnici i to kao lutkarske i dramske predstave, a posebno smo njegovali i rad s djecom. Kazalište je sa svojim predstavama gostovalo na svim relevantnim festivalima, kako u zemlji tako i inozemstvu, te je za svoja umjetnička dostignuća dobilo brojne nagrade i priznanja.

GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ VINKOVCI, REPUBLIKA HRVATSKA

Prema istraživanjima, može se pouzdano reći da prvi podaci o predstavama u Vinkovcima potječu iz 1876. godine, dok se početkom vinkovačke kazališne tradicije drži 1917. godina, kada Diletantsko kazalište izvodi dvije jednočinke – „Prosci“, Ise Velikanovića i „Začarani ormar“, Ferde Ž. Milera. Od tada pa sve do danas Kazalište radi kontinuirano s vrlo kratkim prekidom za vrijeme Domovinskog rata. Tijekom svih minulih godina Kazalište je imalo uspone i padove, mijenjalo vlasnike, davalo velike i važne predstave domaćih i stranih autora, posebno vrijedna klasična šokačka djela slavonskih pisaca, te iznjedrilo glumce zaslužne za stasanje vinkovačkog teatra, kao što je Franjo Jelinek – Beli, te odličnike hrvatskog glumišta koji su počeli na vinkovačkoj sceni – Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Duško Gojić, Ivo Gregurević, Mato Ergović, Žarko Mijatović, Jasna Bašić, Vesna Tominac, Rade Šerbedžija i drugi. Od 2002. godine Kazalište ponovo ima profesionalnu produkciju, a 2007. za vrijeme ravnatelja Ivice Zupkovića, donošenjem novog Statuta kazalište postaje profesionalno s ambicijom stvaranja vlastitog ansambla.

Detalji

Prema motivima dramatizacije Františeka Hrubína

Dramatizacija: Hermína Motýlová, Petronela Dušová
Prijevod: Maja Lučić
Režija: Petronela Dušová
Scenografija i lutke: Miroslav Duša
Asistentica scenografa: Lorna Kalazić Jelić
Kostimografija: Lorna Kalazić Jelić
Glazba: Ivica Murat
Scenski pokret: Maja Huber
Oblikovanje rasvjete: Igor Elek
Video projekcije: Dražen Golubić
Asistentica redateljice: Aleksandra Colnarić
Igraju: Areta Ćurkovć, Maja Lučić, Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić, Đorđe Dukić, Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Tena Milić Ljubić

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

20. rujna 2022.
11:00
Dvorana Kulturnog centra Travno

Galerija