Predstava

JUNACI PAVLOVE ULICE, Lutkarsko kazalište Mostar, Bosna i Hercegovina (9+)

21. rujna 2022
18:00
Zagrebačko kazalište lutaka

Opis programa:

Srijeda 21. rujna; 18.00 sati; Zagrebačko kazalište lutaka; 9+; 50 minuta; na hrvatskom

Junaci Pavlove ulice jedna je od onih knjiga koju se ne zaboravlja, koja dira, pogađa ravno u srž ljudskog života i veliča širinu međuljudskih odnosa. Taj dječji roman koji govori o srčanoj borbi običnih dječaka obične Pavlove ulice za obično igralište koje je njima znači beskonačnost i slobodu, protiv velikih momaka u crvenim košuljama, ticao nas se onda kada je napisan, davne 1906., rukom Ferenca Molnara, i danas, 113 godina kasnije. Njegovi likovi su živi, puni, dostojni detaljnih opisa i unutarnjeg života. Odabirom ovog materijala kao polazišne točke jedne kazališne predstave osjeća se stanovita odgovornost u želji da se ne propusti niti jedan detalj ove priče o odrastanju, prijateljstvu i zajedništvu. Svaka smrt donosi prebrzo odrastanje, a ona najbližih prijatelja, koji su život izgubili boreći se za komadić dječjeg igrališta, ona donosi želju da postanemo ljudima. U svoj svojoj punini. Stoga se ovom predstavom progovara o važnosti svakog čovjeka, svakog života i svakog i najmanjeg bića koje može nositi promjenu.

KAZALIŠTE LUTAKA MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA

Lutkarska scena u Mostaru osnovana je davne 1939., a 1952. Godine osnovano je Gradsko pozorište lutaka – prva profesionalna ustanova scensko glazbene kulture za djecu Mostara i Hercegovine. Predstave su ispočetka bile marionetske, a kasnije se uvode i druge lutkarske tehnike, a mijenja se i ime u Pozorište lutaka Mostar. Kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća nastaju neke od zapaženijih predstava u regiji, poput predstava Zlatorog i Asagao. U ratnoj 1993. godini napravljena je premijera predstave Grajko i Čupavko A. Marodiča i L. Paljetka u režiji Luka Paljetka. Iste godine Pozorište lutaka mijenja ime u Lutkarsko kazalište Mostar. Danas u Lutkarskom kazalištu Mostar rade iskusni, mladi i talentirani glumci, koji su već uključeni u repertoar igrajući i glavne uloge. Kazalište je sudjelovalo na mnogim međunarodnim festivalima od Francuske, Mađarske, Bugarske do Češke te od Ljubljane, Zagreba, Šibenika, Subotice, Rijeke, Kragujevca i Sarajeva.

Detalji

Redateljica: Tamara Kučinović;
Dramaturška suradnica i asistentica redateljice: Matea Bublić
Scenografkinje i dizajnerice lutaka: / Set and puppet designers: Ivana Živković, Sheron Pimpi – Steiner
Skladatelj: Petar Eldan
Oblikovateljica svjetla: Tamara Kučinović
Majstor svjetla: Arijan Knezović
Ton majstor: Dario Šunjić
Igraju: Jelena Kordić Kuret, Jadranka Popović Miljko, Marta Haubrich, Ružica Bošković, Anela Planinić, Ivan Nevjestić, Tibor Oreč

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

21. rujna 2022.
18:00
Zagrebačko kazalište lutaka

Galerija