Dodjela nagrada i zatvaranje PIF-a

DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 55. PIF-a, ONI KOJI DOLAZE: predstave studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska PRIČA BEZ KRAJA*, (7+)

22. rujna 2022
20:00
Dvorana Kulturnog centra Travno

Opis programa:

četvrtak, 22. rujna; 20.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 7+; 50 minuta; na hrvatskom

PRIČA BEZ KRAJA

Predstava Priča bez kraja govori o nedostatku mašte, o tome kako danas mašta izumire i ako dopustimo izumrijet će i svijet mašte. Svojom igrivošću i humorom ona nas vraća u sretne dane djetinjstva i ponovno nas uči da maštamo, da se igramo i da ostanemo djeca. Tema predstave provlači se kroz prizmu prijateljstva, hrabrosti i osjećaja vrijednosti vlastitog ja. Ostanimo/postanimo djeca, kreirajmo Fantastiku ponovno, jer nju treba spasiti.
Fantastika, zemlja beskonačne dječje mašte, u opasnosti je od strašnog neprijatelja – Ništavila – i prijeti joj propast. Jedina nada za njen spas je junak Zelenkonjac Atrej. Zadatak pred njim nije nimalo lak, ali srećom u misiji mu pomaže jedan nesebični Slavljograđanin Renato. Dva junaka u nastajanju se upuštaju u veliku potragu za spasom po cijeloj Fantastici gdje upoznaju neobične Fantastičane i suočavaju se s raznim preprekama i nedaćama.

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU, REPUBLIKA HRVATSKA

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Samostalno je počela s radom u akademskoj godini 2004./2005. kao Umjetnička akademija u Osijeku. U okviru Akademije danas djeluje šest odsjeka. Izvodi se više preddiplomskih sveučilišnih studija, među kojima studij Gluma i lutkarstvo te Dizajn za kazalište, film i televiziju (koji uključuje oblikovanje i tehnologiju lutke). AUK je jedino mjesto u gdje se u Hrvatskoj (a i u susjednim državama) može studirati lutkarstvo. Na Odsjeku za kazališnu umjetnost na studiju glume i lutkarstva studenti studiraju i dramsku glumu i lutkarstvo te nakon završene tri godine stječu akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica glume i lutkarstva. Među diplomskim je sveučilišnim studijima studij lutkarske animacije i – sasvim nov – studij lutkarske režije.
Akademija pridonosi kulturnom i umjetničkom životu grada Osijeka organizirajući različita kulturna i umjetnička zbivanja, kao što su festivali Dioniz i Lutkokaz (međunarodna lutkarska revija – susret lutkarskih akademija i mladoga lutkarskoga kazališta). Studenti glume i lutkarstva sa svojim su lutkarskim izvedbama s velikim uspjehom gostovali na festivalima u zemlji i inozemstvu (Slovačkoj, Rusiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Italiji). Redovito gostuju na PIF-u prikazujući u svojim završnim i diplomskim ispitnim produkcijama nove načine lutkarskog razmišljanja i svježa scenska rješenja. Predstava Duga, nastala kao diplomski ispit, osvojila je na 48. PIF-u 2015. godine četiri nagrade.

Detalji

Režija, adaptacija teksta, scenografija i lutke, muzika: Nina Vidan, Laura Šalov ( po motivima istoimenog romana Michaela Endea Priča bez kraja)
Mentorica: Tamara Kučinović, doc.art.
Igraju: Nina Vidan, Laura Šalov

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

22. rujna 2022.
20:00
Dvorana Kulturnog centra Travno

Galerija