Predstava

ČAROBNJAK IZ OZA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska (4+)

19. rujna 2022
20:00
Zagrebačko kazalište lutaka

Opis programa:

Ponedjeljak, 19. rujna; 20.00 sati; Zagrebačko kazalište lutaka; 4+; 50 minuta; na hrvatskom

Svijet je golem, svemir je beskonačan, čovjek je u njemu malo zrnce prašine, ali njegova je duša svemoćna. Dobri čarobnjak i zla vještica, koji su u vječnome dvoboju, dobri su i zli, a njihova božanska titanska bitka ljudima donosi kušnje i probleme. Čovjek je u njihovim rukama poput male lutke. No, ljubav, nada i prijateljstvo čine ih jakima i nepobjedivima.

Dorothy odrasta prolazeći teškim životnim putovima i nije važno postoji li Oz ili ne. Važan je put do njega. A na njemu ona postaje pametna, snažna, hrabra i puna ljubavi prema svojim prijateljima. Zapravo su Strašilo, Limeni i Lav projekcija tih njezinih kvaliteta, njezine biti. Oni su dio nje same. Kroz njih ona vidi sebe. Dorothy je mala, ali ima veliki san i on je čini svemoćnom. Sanjaj, ljubavi, nemoj prestati vjerovati!

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA RIJEKA

Osnovano je 1960. godine, djeluje kao ustanova u kulturi Grada Rijeke, postavlja i izvodi lutkarske predstave iz domaće i svjetske književne baštine kao i suvremene dramske tekstove za predškolsku i školsku djecu, ali i odrasle. U svoj program uvodi i repertoar za bebe (doživljajno kazalište), storytelling teatar te održava edukativne i umjetničke lutkarske radionice. Okreće se otvaranju lutkarstva drugim medijima, pokrenulo je natječaj za mlade autore te različitim suradnjama podupire mlade lutkare. Kazalište i njegovi djelatnici i suradnici za svoj umjetnički rad primili su više od 170 strukovnih nagrada te nagrada publike. Gostovali su po cijeloj Europi, u Meksiku, Japanu, Iranu, Kini, Turskoj, itd. Zaslugom djelatnika GKL-a, 2004. grad Rijeka vrlo je uspješno organizirao Svjetski kongres i festival UNIMA-e.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka od 1996. organizator je međunarodne manifestacije Revije lutkarskih kazališta, lutkarskog festivala koji jednom na godinu u Rijeci okuplja ponajbolje domaće i inozemne lutkarske predstave uz bogat popratni umjetnički i edukativni program, a kao jedan od organizatora i programatora sudjeluje i u festivalu Tobogan, pokrenutom u okviru EPK programa.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka jedan je od glavnih nositelja programskog pravca Dječja kuća koji se provodio u okviru projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, a i danas djeluje kao jedan od programskih partnera u prostoru Dječje kuće.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka član je svjetskih udruženja ASSITEJ i UNIMA, Europske mreže izvedbenih umjetnosti za rane godine – Small Size te regionalne mreže Od malih nogu.

Detalji

Režija i dramatizacija: Biserka Kolevska
Prevoditeljica dramatizacije: Ana Vasung
Scenografkinja i kreatorica lutaka: Zlatka Vacheva
Skladatelj: Vassilen Valtchanov
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić
Koreografska podrška: Mila Čuljak
Igraju: Ana Šantar, Andrea Špindel, Alex Đaković, David Petrović, Zlatko Vicić

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

19. rujna 2022.
20:00
Zagrebačko kazalište lutaka

Galerija