SVEČANO OTVORENJE 55. PIF-a (ulaz s pozivnicom)

BAJKA O RIBARU I RIBICI, Kazalište lutaka Białystok, Poljska (6+)

16. rujna 2022
20:00
dvorana Kulturnog centra Travno

Opis programa:

petak, 16. rujna; 20.00 sati; dvorana Kulturnog centra Travno; 6+; 45 minuta; na poljskom

Mnogo ljudi, mnogo želja. Svatko od nas ima svoje snove (one velike), svoje želje (one male) i svoje hirove – te male stvari koje nam šapuću na uho da bismo nešto voljeli pojesti, da bismo nešto voljeli dobiti…

Ribar nema hirova. Ipak, ima vječno nezadovoljnu suprugu koja uvijek želi više i više. Nasreću, jednoga dana ribar baci mrežu i ulovi zlatnu ribicu koja će mu pomoći ispuniti hirove i želje njegove žene. Međutim, …

Većina nas je upoznata s bajkama i odrasli smo gledajući razne izvedbe i verzije tih priča. Pozivamo vas da pogledate najljepšu verziju bajke Aleksandara Sergejeviča Puškina koju je poetski preveo Julian Tuwim. Riječ je o priči punoj humora, topline i mudrosti. Nije ni prekratka ni preduga – najvažnije je pronaći ravnotežu u svemu.

KAZALIŠTE LUTAKA BIAŁYSTOK, REPUBLIKA POLJSKA

Prije 65 godina, Ministarstvo kulture i kulturne baštine dalo je Kazalištu Świerszcz u Białystoku subvenciju i status profesionalne kazališne scene. Bila je to kruna desetljeća rada lutkara amatera koji su pod vodstvom Piotra Sawickija izgradili temelje lutkarskog pokreta u Bialystoku.

Danas se Kazalište lutaka Białystok može nazivati kazalištem u punom smislu te riječi. Zahvaljujući trima kazališnim scenama i izvrsnim tehničkim i organizacijskim vještinama, uz produkciju predstava, ovo je kazalište također aktivno u područjima popularizacije kazališne kulture i kazališnog obrazovanja. Posljednjih je desetljeća kazalište organiziralo brojne nacionalne i međunarodne festivale kazališta lutaka uključujući Festival samostalnih lutkara, Okupljanja lutkarskih kazališta i jedinstveni festival lutkarskog kazališta za odrasle Metamorfoze lutke. Jacek Malinowski, redatelj, dramski pisac i profesor Odsjeka lutkarskog kazališta u Bialystoku, dijela Akademije dramskih umjetnosti u Varšavi, umjetnički je i administrativni direktor ovog kazališta od 2012 godine. Zahvaljujući Kazalištu lutaka Białystok i Odsjeku lutkarskog kazališta, Białystok je postao lutkarska Meka i službeno mu je dodijeljen naziv Grada promicatelja lutkarstva kroz članstvo u Međunarodnom udruženju gradova prijatelja lutkarstva AVIAMA. Kazalište lutaka Białystokotvoreno je međunarodnoj suradnji, rezidencijama mladih umjetnika u kazalištu, studijskim projektima i radionicama.

Detalji

Redatelj: Igor Kazalov
Scenografija: Aleksander Vakhrameev
Glazba: Aleksander Litvinovskiy
Igraju: Grażyna Kozłowska, Agnieszka Sobolewska, Ewa Żebrowska, Krzysztof Bitdorf, Zbigniew Litwińczuk

VRIJEME I MJESTO PROGRAMA

16. rujna 2022.
20:00
dvorana Kulturnog centra Travno

Galerija