Novosti

Sretan Svjetski dan lutkarstva! Živjele lutke!

Sretan Svjetski dan lutkarstva! Živjele lutke!

Draga publiko, dragi lutkari, pročitajte i poslušajte neke od poruka poslanih povodom svjetskog dana lutkarstva!

Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma puno toga ne može. Tijelo lutke oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo pa sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo pa samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije.
Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg! 

Ana Prolić

Pandemija, ratni sukobi i sve ozbiljniji ekonomski problemi posljednjih nekoliko godina otežavaju život svima nama jer svi ti nemiri stvaraju napetost, pobuđuju strah i tjeskobu što se tiče budućnosti. Brige su se nastanile u našim glavama i na našim licima.

Naravno, ne mogu ni zamisliti kako je bilo živjeti u prethodnim stoljećima. Ali, pogledamo li povijest malo pomnije, vidjet ćemo da su slične situacije – mada u drukčijem obliku i drukčijem svjetskom poretku – postojale i prije našeg vremena. Usprkos tome, ljudi su vjerovali u ljubav, imali djecu i pokušavali ne samo preživjeti, nego i napredovati.

Čak i u najmračnijim vremenima, uvijek je postojalo nešto što im je u tome pomagalo, a cijeli niz povijesnih izvora govori nam da je kazalište lutaka sa svojim drevnim magičnim moćima bilo dio te priče. Ta moć počiva u samim temeljima lutkarskog kazališta. Kao stilizirana kazališna forma sa samosvojnim metaforičkim izrazom, lutkarstvo prikazuje ljudsku stvarnost, ali također traži  – katkad humoristički, katkad sasvim ozbiljno – rješenja.

U pokušaju da prikaže naše živote, kazalište lutaka često je prosvjedovalo protiv neumitnih sila sudbine. Kao umjetnost, ono odražava najteže životne situacije, bilo osobne bilo društvene, kroz karikaturu ili glorifikaciju. Granice lutkarskog kazališta u novije su se vrijeme proširile, a ta je umjetnost danas prepoznata u cijelom svijetu kao sastavni dio kazališne kulture 20. i 21. stoljeća.

Lutkarsko kazalište njeguje tradicionalne forme umjetničkog izražavanja, ali se služi i novim tehnologijama, iskorištavajući njihove multimedijske prednosti ili njihovu sposobnost da nas zabave i da nas dirnu. Međutim, hrabro brani položaj koji je izborilo i kojim se ponosi.

Svijet će biti bolje mjesto nego što nam se to danas možda čini. U to svi vjerujemo i želimo vjerovati. I zato se nemojmo odricati životne radosti zbog strahova koji nas muče. Vjerujmo da i dalje možemo imati povjerenja u Pulcinella, Puncha, Guignola, Kašpáreka, Karagöza, Vidušaku, Mobaraka i cijeli niz drugih junaka iz te beskonačne galerije likova koji prikazuju ljudsku komediju te vjerovati, kao toliki naraštaji prije nas, u njihovu pobjedu u borbi protiv smrti.

Ne dopustimo brigama da nas sputavaju, iskoristimo moć kazališta lutaka u njegovim različitim oblicima i još jednom prizovimo radost i užitak stvaranja i izvedbe.

Nina Malikova

Transkript poruke koju je Dimitri Jageneau poslao povodom Svjetskog dana lutkarstva:

“Dear puppeteers around the world, dear members of UNIMA: This year is very special because we are celebrating 20 years of World Puppetry Day; I am very thankful to all its contributors. For twenty years you have shared and created projects and contributed parts of your work for this day to promote puppetry from all corners of the world.

This year, the topic (of this video montage) is “The Call of the Forest” and I am very thankful to all contributors. Let’s share this huge event. Let’s enjoy this moment together with puppetry, for creativity, and believe the world will be a better place with puppetry. That’s the message of the General Secretary – Dimitri Jageneau. All my greetings to all UNIMA members and puppeteers from around the world.”

Podijeli s prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest